Reet Kudu 70 – Ikka õiglusmeele suunamisel

Olev Remsu
, kriitik
Copy
Reet Kudu esitlemas 2009. aastal oma romaani "Armastus ja vabadus" venekeelset väljaannet.
Reet Kudu esitlemas 2009. aastal oma romaani "Armastus ja vabadus" venekeelset väljaannet. Foto: Peeter Langovits

Reet Kudu lõpetas Academia Peegeliana 1972. aasta kevadel huvitava diplomitööga (juhendaja Peeter Vihalemm) "Ajalehe "Tartu Riiklik Ülikool" üliõpilastest lugejaskonna sotsioloogiline analüüs", mis leidis publitseerimist ülikooli eesti keele kateedri väljaandena. Ajakirjanikuveri pulbitseb Kudus edasi.

Keda peaks toetama ausameelne literaat? Ilmselt on paljude valikute puhul raske sedastada, kellel on parajasti õigus ja kellel mitte (pealegi võib see asi kähku muutuda), ent meie õiglusmeel ütleb meile peaaegu alati, kes on nõrgem ja kes tugevam. Ja ilmselt suunab õiglusmeel toetama nõrgemat.

Nõukogude ajal seisis Kudu parteilaste vastu, kuna nende käes olid võim ja hüved (tema peale pahandas ülikooli parteikomiteegi), siis nüüd toetab ta oma terava publitsistisulega ning esinemistega mitmesugustel foorumitel nii kodu- kui välismaal nagu toonagi nõrgemaid. Ta on astunud välja eestivenelaste, riigipinnast ilma jäänud sundüürnike jt poolt ning põhjustanud sellega taas võimurite ägedat meelepaha. Nagu toona. Igatahes pole ta püüdnud kellelegi meeldida, pole seadnud oma seisukohti ühte ritta momendil domineeriva hoiakuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles