Islamiriik lubas hoogustada rünnakuid Süüria idaosas

Copy
Süüria kurdide Rahvakaitseüksused (YPG).
Süüria kurdide Rahvakaitseüksused (YPG). Foto: RODI SAID / REUTERS

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik lubas pühapäeval internetti postitatud videos tõhustada rünnakuid USA juhitud koalitsiooni ja kurdivägede vastu Süüria idaosas.

Islamiriik tegi postituse sotsiaalvõrgustikus Telegram. 

«Võitlusetuli saab süüdatud uue hooga,» kirjutasid pühasõdalased pöördudes «islami sõdurite ja kalifaadi kodanike» poole.

Süürias on Islamiriik taas pead tõstmas ja taastamas oma võitlusvõimet sissirühmitusena, selgus teisipäeval USA kaitseministeeriumi raportist.  Pühasõdalased kasutavad ära kohalike jõudude nõrkust ja on kinnistanud oma seisundit ka naaberriigi Iraagi mässuliste rühmituste seas.

«Hoolimata oma territoriaalse niinimetatud kalifaadi kaotusest, on Islamiriik taastamas Iraagis ja Süürias oma terroriorganisatsiooni võimekust,» märgiti Pentagoni peainspektori büroo raportis.

Osaliselt on see tingitud sellest, et «džihadistide vastu sõdivad kohalikud jõud ei ole võimelised korraldama pikemat aega kestvaid operatsioone, mitut operatsiooni korraga ega hoidma enda käes pühasõdalastest puhastatud alasid,» lisati hinnangus.

USA on oma väed Süüriast osaliselt välja viinud hoolimata sellest, et lääneriikide toel Süürias IS-i alistanud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) vajavad rohkem väljaõpet ja varustust sissidevastasteks operatsioonideks, seisis raportis. 

Pentagoni andmetel on Islamiriik korraldanud aprillist juunini Iraagis ja Süürias mõrvu, inimrööve, enesetapurünnakuid ja süütamisi ning loonud Iraagis stabiilsema juhtimis- ja logistikasõlme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles