Argentina president sai eelvalimistel hävitavalt lüüa

BNS
Copy
Argentiina president Mauricio Macri.
Argentiina president Mauricio Macri. Foto: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS

Argentina president Mauricio Macri sai pühapäeval erakondade eelvalimistel hävitavalt lüüa, kuid kuna erakonnad on oma presidendikandidaadid oktoobris toimuvate valimiste eel juba lukku pannud, siis olid need oktoobris toimuvate valimiste eel üleriiklikud arvamusküsitlused.

Kui loetud oli 87 protsenti valimisjaoskondadest, siis juhtis vasaktsentristlik kandidaat Alberto Fernandez Macri ees umbes 15 protsendipunktiga.

Fernandez oli kogunud häältest 47,5 protsenti, Macri pisut üle 32 protsendi ning tsentristist endine rahandusminister Roberto Lavagna oli kauge kolmas 8,3 protsendiga. 

Ärimeelne Macri tunnistas, et need olid talle «halvad valimised».

Presidendivalimiste esimene voor toimub 27. oktoobril. Kui keegi ei kogu seal vähemalt 45 protsenti häältest või 40 protsenti 10-protsendise edumaaga, siis toimub 24. novembril teine voor.

Kui Fernandez saab oktoobris sama tulemuse mis praegu, siis saab temast president.

Macri lootis saada teise ametiaja, kuid tema šansid näivad olevat olematud.

Poliitikaanalüütiku Raul Aragoni sõnul läheb Macril raskeks. «(Isegi) viie protsendipunktise vahe kinnitõmbamine saab olema ühiskonna polariseerituse tõttu väga raske. Häälte võitmiseks ruumi pole.»

Macri peab leidma kolm korda nii palju hääli.

Fernandeze toetusnumbrit suurendas tema asepresidendikandidaadi Cristina Kirchneri populaarsus. Viimane on skandaalidest määritud, kuid valijaid see kuigivõrd morjendavat ei näi.

Eelvalimistel osales umbes kolm neljandikku Argentina 34 miljonist hääleõiguslikust kodanikust, ütles siseminister Rogelio Frigerio. Hääletus oli kohustuslik.

Macri vähese menu taga on eelmisest aastast vältav valuutakriis ning Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) sõlmitud kasinuslepe, millega riik sai 56 miljardit dollarit laenu.

Argentina on praegu majanduslanguses ning aasta esimese pooles oli inflatsioon 22 protsenti. Näitaja on maailma üks suurimaid. 

Vaesus mõjutab nüüd 32 protsenti elanikkonnast.

IMF-i abiga pidi Macri ellu viima kasinuskava, mis on aga tavaliste argentiinlaste seas väga ebapopulaarne, sest nende ostujõud on oluliselt vähenenud. Argentina peeso kaotas eelmisel aastal dollari vastu umbes poole oma väärtusest.

Kasinusprogrammiga tahetakse kaevata riigi majandus välja august, mille suuresti kaevas Kirchner. Turud Fernandezesse ei usu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles