Helme üritas võimupiire ületades politseijuhti vallandada (55)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
PPA peadirektor Elmar Vaher sai Martin Helmelt eile kaks paberit, mida õhtul ajakirjanike demonstreeris.
PPA peadirektor Elmar Vaher sai Martin Helmelt eile kaks paberit, mida õhtul ajakirjanike demonstreeris. Foto: Erik Prozes

Siseministri eilne väga ootamatu katse oma volituste piire ületades vallandada politsei- ja piirivalveameti peadirektorit Elmar Vaherit pöördus õhtuks üleüldiseks segaduseks, kus valjult kõlavad risti vastukäivad sõnumid ja eksitavad väited.

Korraks eilse päeva lõppu hüpates on Vaher endiselt ametis, tal on olemas peaminister Jüri Ratase toetus ja usaldus. Suurim küsimärk on, mis olukorda paneb toimunu enda sõnul Vaheri vastu usalduse kaotanud siseminister Mart Helme ning tema juhitava EKRE võimuliidu liikmena.

Eilse pärastlõuna ja õhtu vahele jäi hulk sündmusi.

Mart Helme esialgne versioon juhtunust

Puhkusel viibiv siseminister Mart Helme teatas meediale, et PPA peadirektor on ametist vabastatud usalduse kaotuse tõttu, kuna Vaher olevat valetanud koondamiste kohta PPAs. Hiljem muutus Helme kirjeldus oma otsusest Vaheri suhtes töösuhte peatamiseks ja distsiplinaarmenetluse alustamiseks.

Elmar Vaheri versioon juhtunust

Vaheri sõnul kutsus Mart Helmet tema puhkuse ajal asendav rahandusminister Martin Helme ta enda juurde ning andis esmalt allkirjastamiseks üle valmis kirjutatud dokumendi, mille järgi Vaher astub ametist tagasi. Seda ta ei teinud. Siis esitas ta Vaherile teise paberi, siseministri käskkirja ametniku teenistusest vabastamiseks. Ka seda Vaher ei allkirjastanud. Vaheri sõnul ütles Helme talle usalduse kaotuse põhjuseks selle, et endise kõrge ametniku Hannes Rummi joobes autoroolist tabamise juhtum ei olnud jõudnud avalikkuse ette.

Mart Helme hilisem versioon juhtunust

Helme mõni tund hilisemad põhjendused ja selgitused toimunule on leitavad kõrvalolevas intervjuus. Lühidalt, usalduse kaotuse põhjuseks on Vaheri väidetav vastutöötamine EKRE soovitud piirikaitse reservi loomisele.

Martin Helme versioon juhtunust

Siseministri asendajana Vaheriga eile vestelnud Martin Helme keeldus esialgu toimunut meediale kommenteerimast, kuid peaminister Jüri Ratase kinnitusel ütles Martin Helme talle, et Vaheri töösuhet pole peatatud, samuti ei ole alustatud distsiplinaarmenetlust. Hiljem kirjutas Martin Helme sotsiaalmeedias, et ei nimetanud Vaherile põhjenduseks Rummi juhtumit. «Ütlesin, et tekkinud olukorras ei ole mõeldav tal oma tööl jätkata ja valida on: kas ise minna või lõpetatakse töösuhe. Selle näitlikustamiseks oli laual ametist vabastamise dokumendi mustand,» selgitas ta. «Ei minu ega kantsleri allkirja seal polnud ja ei pidanudki olema, see oli mustand. Ja kordagi ei väitnud ma, et see on juba tegelikult allkirjastatud dokument. Ma ütlesin, et kui ta ise ei lahku, siis lõpuks läheb teine variant käiku.»

Martin Helme hilisem versioon juhtunust

Martin Helme sotsiaalmeedias eile kell 20.38: «Muidugi, kogu tekkinud poliitilise paanika taustal pean tunnistama, et tegin vea, et sekkusin nii kiiresti ja jõuliselt teise ministri haldusalasse. Mul oli küll teema läbi arutatud erakonnakaaslasest siseministriga, aga peaministriga mitte. Tuleb tunnistada, et see ei olnud korrektne, mõistan Jüri pahameelt ja vabandan tema ees. Eks õpin kogu elu.»

Kas siseminister sai Vaherit vallandada?

Elmar Vaher selgitas pressikonverentsil, et seaduse järgi nimetab PPA peadirektori ametisse valitsus ja ka vabastab ametist valitsus tervikuna. Siseministri käskkiri on seega õigustühine, mis ei kohusta Vaherit millekski. «See on ebaseaduslik,» ütles Vaher pressikonverentsil. Veel enam, Vaherile antud käskkirjal oli ka märge, et selle dokumendi digitaalse versiooni on allkirjastanud siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna. Puhkusel viibiv kantsler oli kinnitanud Vaherile ja kinnitas ka Postimehele, et ei ole sellist dokumenti allkirjastanud.

Kas Helme teadis, et nii ei saa?

Vastuseta on küsimus, kas siseminister Helme oli teadlik, et ta ei saa sedasi Vaherit ametist vabastada, või ei teadnud ta, et tal pole volitusi üksi PPA peadirektorit lahti lasta.

Mida teadis peaminister Ratas?

Teadaolevalt ei teadnud Ratas midagi Helmete kavatsetavast käigust Elmar Vaheri suhtes. Eile päeval oli toimunud nii valitsuse istung kui ka kabinetinõupidamine. Need olid koosolekud, kus oli võimalus Ratast teavitada. Aga isegi peaministri teavitamine ei muuda asjaolu, et Vaheri ametist vabastamiseks on vaja valitsuse kui terviku ühist otsust. Sellist otsust ei ole, kuna seda pole siseminister valitsuse ette viinud ega koos kolleegidega arutanud.

Mida teadis Isamaa?

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kinnitas, et kuulis toimunust esmakordselt ajakirjaniku käest. «Ma ei teagi, kas tema töösuhe on peatatud,» ütles Seeder eile pärastlõunal.

Kas valitsus vabastab Vaheri ametist?

«2018. aasta mais kinnitas minu juhitud valitsus Elmar Vaheri uueks ametiajaks PPA peadirektoriks,» kirjutas Ratas eile sotsiaalmeedias. «Siis ütlesin ajakirjandusele, et usaldan Vaherit peadirektorina ning uut politseijuhti ei otsi. Nende sõnade juurde jään ka täna. Sellise asutuse juhi umbusaldamiseks peavad olema väga selged ja kaalukad põhjused, mida keegi esitanud ei ole.» Niisiis, seni kuni pole kaalukaid tõendeid Vaheri vastu, jätkab ta ametis ja tal on peaministri toetus.

Mis saab edasi?

Eileõhtuse seisuga on olukord selline, kus siseminister Helme sõnul on ta usalduse Vaheri suhtes kaotanud, ning jättis mulje, et püüdis ainuisikuliselt oma poja ja rahandusministri abil PPA peadirektorit ametist vabastada. Lisaks sellele, et see ei ole seaduse järgi võimalik, ei olnud ta konsulteerinud peaminister Ratase ega ka ülejäänud valitsusega, kui välja arvata rahandusminister Martin Helme. Peaministri sõnul on temal usaldus olemas, selle kadumiseks pole talle tõendeid esitatud.

Küsimus on, kuidas jätkab selles olukorras valitsus, kus üks minister nõuab PPA juhi lahkumist, koalitsioonipartnerid pole sellest nõudmisest seni olnud teadlikud, seda pole arutatud ning peaminister kinnitab PPA juhi jäämist ametisse.

 

Ratas lubab Helme ette võtta kuue päeva pärast

Peaminister Jüri Ratas kordas eile õhtul «Aktuaalse kaamera» otsestuudios mõni tund varem sotsiaalmeedias kirjapandut: ta usaldab politsei- ja piirivalveametit ja selle peadirektorit Elmar Vaherit. «Kindlasti on pandud tänase suure segadusega nende inimeste töö löögi alla, ma ei kiida seda heaks,» ütles Ratas.

Küsimusele, kas ta usaldab ka praegu puhkavat siseminister Mart Helmet, vastas Ratas: «Eesti on õigusriik ja meil on pandud paika, kes nimetab ametisse PPA peadirektori. Olen öelnud mõlemale Helmele, et ei toeta distsiplinaarmenetluse algatamist.»

Mis aga puudutab siseministrit asendava rahandusministri Martin Helme tegevust, siis selles suhtes oli Ratas resoluutne. «Martin Helme on oma volitusi ja pädevusi ületanud. Me ei ole valitsuses arutanud PPA direktori vabastamist ennetähtaegselt,» ütles ta. Stuudiost lahkudes lisas Ratas Postimehele, et ei pea õigeks ka seda, kuidas Martin Helme Vaherile kohtumisele kaasa võetud pabereid tutvustas. «Hinnang on väga halb.»

Küsimusele, kes valitsust siiski juhib, kas tema või Mart Helme, vastas Ratas: «[Valitsust] juhib peaminister Jüri Ratas.» 

Uudistesaate otsestuudios avaldas Ratas aga, et soovib siseministriga ise silmast silma kohtuda. Samas ei ole peaministril sellega ülemäära kiire. Ratase sõnul ootab ta ära, et Mart Helme puhkuselt tagasi tuleks. Kui see tõepoolest nii läheb, kohtub ta Helmega alles tuleva nädala kolmapäeval. PM

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles