Ukraina propagandaeksperdid: Ukraina kodusõda oleks Venemaa jaoks ideaalne (2)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Ukraina propaganda- ja konfliktipsühholoogia eksperdid Lidija Smola (vasakul) ja Irina Brunova-Kalisetska Tallinnas. Ukraina propagandaekspertide sõnul suudab Kreml oma nägemust eri riikides levitada väga edukalt ka kohalikus keeles. 
Ukraina propaganda- ja konfliktipsühholoogia eksperdid Lidija Smola (vasakul) ja Irina Brunova-Kalisetska Tallinnas. Ukraina propagandaekspertide sõnul suudab Kreml oma nägemust eri riikides levitada väga edukalt ka kohalikus keeles. Foto: Joosep Pank

Olukorras, kus Venemaa üritab tekitada ja võimendada Ukraina ühiskonnas pulbitsevaid pingeid, et riiki kodusõtta tõugata, ei ole Kiiev suutnud teha piisavalt rindejoonest idas elavate inimeste tagasivõitmiseks, leidsid Tallinna külastanud Ukraina propaganda- ja konfliktipsühholoogia eksperdid Lidija Smola ja Irina Brunova-Kalisetska intervjuus Postimehele.

Kreml on olnud pikalt propagandavõtete ekspert. Milliseid desinformatsioonitaktikaid Kreml praegu Ukrainas kasutab ja kas need on viimaste aastate jooksul muutunud?

Smola: Venemaa kasutab viimasel ajal Ukrainas mõjutegevuseks pehmemat jõudu ja varjatud eesmärke. Samuti kasutatakse ära inimesi, kes ei ole teadlikud oma haavatavusest Vene mõjule. Propaganda ei ole niivõrd otsene, vaid on muutunud varjatumaks.

Praegu on Vene propaganda peamine strateegia luua riigisisest konflikte ära kasutades informatsioonitükikesi, mis hõlmavad palju teemasid, alates keele- ja kooliküsimusest ning lõpetades sellega, kas iseseisvuspäeval peaks paraadi korraldama või mitte.

Venemaa jaoks oleks ideaalne stsenaarium, kui Ukrainat haaraks kodusõda. Kohe, kui on ilmsiks tulnud mingi konflikt kas parlamendis või poliitiliste gruppide vahel, hakkab Vene meedia rääkima Ukrainas puhkevast kodusõjast.

Venemaa kasutab palju narratiivset lähenemist ja levitab Ukraina inforuumis oma narratiive: peamiselt, et Ukraina ei saa Venemaa kaitseta hakkama ning vene keele kõnelejate elu muutub Ukrainas üha raskemaks, neid diskrimineeritakse ja üritatakse hävitada.

Brunova-Kalisetska: Venemaa kasutab ukraina keelt kõnelevaid inimesi ja meediat, et pakkuda oma narratiive ka ukraina keeles. Nii et kui viimase viie aasta jooksul on kostnud ettepanekuid, et kogu riigi meedia peaks olema ukrainakeelne, ei võeta arvesse, et need narratiivid võivad levida ka ukraina keeles, samuti inglise või eesti keeles. Nad kasutavad eri keeli, et levitada oma narratiivi kogu Euroopas, mitte ainult Ukrainas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles