Iisraeli peaminister tõotas Läänekalda asundused annekteerida (1)

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pühapäeval Läänekaldal Elkana asunduses kooliaasta alguse puhul õpilastele esinemas.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pühapäeval Läänekaldal Elkana asunduses kooliaasta alguse puhul õpilastele esinemas. Foto: Amir Cohen/AP/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas pühapäeval lubadust panna okupeeritud Läänekalda asundustes maksma Iisraeli võim.

Netanyahu ütles uue kooliaasta alguse puhul Elkana asunduses peetud kõnes, et ümberasustamisi enam ei tule ja kõik kogukonnad saavad «Iisraeli riigi osaks».

Selle avaldusega eemaldub peaminister Iisraeli valitsuse pikaajalisest poliitikast. Netanyahu andis Läänekalda asunduste annekteerimise lubaduse ka enne aprillivalimisi, kuid ei ole selle teostamiseks seni samme astunud.

Eelmiste valimiste tulemusena ei suudetud moodustada teovõimelist koalitsiooni ja nii otsustas Netanyahu teha uue katse.

Pisut rohkem kui kahe nädala pärast on Iisraelis uued valimised ja ilmselt püüab Netanyahu annekteerimislubadust korrates parempoolsete valijate toetust kindlustada.

Netanyahu ja tema Likudi partei pingutavad kõvasti, et saavutada 17. septembri valimistel võimalikult suur osavõtt ja võtta ära hääli mõjukale asundusliikumisele lähedastelt paremparteidelt.

«Jumala abiga kehtestame me juudi võimu kõigis kogukondades, Iisraelimaa kõigis osades,» kuulutas peaminister pühapäeval. 

1967. aasta Kuuepäevase sõjaga okupeeritud aladel elab üle 600 000 iisraellase, kaks kolmandikku neist Läänekaldal.

Asunikud moodustavad Netanyahu valitsuse olulise tugisamba.

Rahvusvahelise õiguse silmis on Iisraeli asundused ebaseaduslikud ning need takistavad rahuprotsessi, sest asuvad maadel, mida palestiinlased peavad osaks oma tulevasest riigist. Nende annekteerimine annaks palestiinlaste riikluslootustele surmahoobi.

Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PVO) peasekretär Saeb Erekat kutsus rahvusvahelist kogukonda Netanyahu avalduse suhtes samme astuma.

«Need, kes pärast iga Iisraeli asundusavaldust muret väljendavad, peaksid tõele näkku vaatama: Iisraeli peaminister tegi teatavaks okupeeritud territooriumi annekteerimise,» kirjutas ta Twitteris.

Erekati sõnul on rahvusvaheline kogukond kohustatud Iisraelile «aastakümneid väldanud süstemaatiliste kuritegude» eest sanktsioonid kehtestama.

Netanyahu taga seisab Valge Maja. USA presidendi Donald Trumpi administratsioon on läbi viinud selgelt Iisraeli soosivat poliitikat ja USA suursaadik Iisraelis David Friedman ütles juunis, et Iisraelil on õigus vähemalt osa Läänekaldast annekteerida.

«Teatud olukorras on Iisraelil minu arvates õigus jätta endale osa, kuid tõenäoliselt mitte kogu Läänekallast,» ütles saadik usutluses New York Timesile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles