Von der Leyeni loodud euroopalike väärtuste kaitse voliniku kohta süüdistatakse ksenofoobsuses (2)

Copy
Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Uus Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on asunud mitmeid ametikohti ümber nimetama, et muuta need vähem formaalseteks ja rohkem tulemusele orienteerituks. Teise nime on saanud ka endine migratsiooni ja kodakondsuse portfell, mida asendab nüüd euroopaliku eluviisi kaitse voliniku koht.

Uus ametinimetus sai kohe kriitika osaliseks sotsiaalmeedias, kus kasutajad viitasid selle fašistlikule maigule. Kuid ka Brüssel ei olnud vähem kriitiline.

«Euroopaliku eluviisi kaitsmise portfelli loomine vastuseks «ebaregulaarse migratsiooniga seotud legitiimsetele hirmudele ja muredele» on täiesti ekslik ja laiduväärne,» lausus Hollandi progressiivne eurosaadik Sophie in 't Veld.

Euroopa Parlamendi roheliste fraktsiooni juht Ska Keller väljendas samuti muret uue ametikoha osas, märkides, et see vastandab põgenike toetamist ja euroopalikke väärtusi.

Prantsuse roheliste liige Damien Careme arvas samuti, et uus nimi on laiduväärne.

«See näeb ilus välja, kuid taibates, et see isik vastutab migratsiooni, integratsiooni ja julgeoleku eest, on see täiesti jälestusväärne,» lisas Careme.

Organisatsiooni Amnesty International Euroopa institutsioonide juht Eve Geddie lausus: «Migratsiooni sidumine julgeolekuga euroopaliku eluviisi kaitsmise voliniku portfellis võib saata murettekitava sõnumi.»

Uue ametikoha sai endale pikaaegne Kreeka europarlamendi saadik Margaritis Schinas, kes selgitas, et ametikoha eesmärk on kaitsta riikide kodanikke ja piire asüülisüsteemi kaasajastamisega ning eurooplaste oskustesse investeerimise kaudu noortele paremat tulevikku luua.

Margaritis Schinas.
Margaritis Schinas. Foto: YVES HERMAN / REUTERS / SCANPIX

«Ma olen kindel, et järgmise viie aasta jooksul suudame võtta ette samme eurooplaste kaitsmiseks ja tugevdamiseks,» lausus Schinas.

Von der Leyeni kabinet vastas kriitikale sellega, et ametikoha nimetus on figureerinud tema avalikes strateegiadokumentides juba juulist alates ning sellise ametikoha loomise mõte on koordineerida piiriülest arengut, võidelda terrorismiga ning kaitsta väärtusi ja demokraatiat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles