Levits: Atlandi-ülene partnerlus on Läti ja Poola julgeoleku nurgakivi

BNS
Copy
Läti president Egils Levits.
Läti president Egils Levits. Foto: LETA / SCANPIX

Atlandi-ülene partnerlus on Läti ja Poola julgeoleku nurgakivi, ütles Läti president Egils Levits eile Varssavis kohtumisel oma Poola kolleegi Andrzej Dudaga.

Presidendid arutasid kohtumisel kahe riigi suhteid, Euroopa Liidu aktuaalseid teemasid, piirkondlikku julgeolekut ja taristuprojekte.

Levitsi sõnul on Lätil ja Poolal sajanditevanused tihedad sidemed. 

«Sada aastat tagasi kiirustas Poola Lätile appi väga otsustaval hetkel ja tõrjus Nõukogude armee Lätist. 500 Poola sõdurit hukkus lahinguväljal. Läti on igavesti tänulik Poolale tema rolli eest Läti terviklikkuse tagamisel. Poola üksused on praegu Lätis NATO lahingugrupi koosseisus, jätkates tähtsa toetuse andmist meie riikliku ja piirkondliku julgeoleku tagamisel. Atlandi-ülene partnerlus on Läti ja Poola julgeoleku nurgakivi,» ütles Levits.

Käsitledes ELiga seotud küsimusi, rõhutasid Levits ja Duda ühenduse ühtsuse tähtsust.

«Me peame muutma sellised ühised huvid prioriteetseks strateegilisel tasemel, et võimaldada ELil edukalt konkureerida teiste globaalsete poliitiliste ja majandusjõududega,» rõhutas Läti president.

Levits ja Duda kinnitasid ka toetust Euroopa Komisjoni uuele koosseisule eesotsas Ursula von der Leyeniga.

Presidendid arutasid ka Brexitit ja selle mõju Läti ja Poola kogukonnale Ühendkuningriigis, samuti käsitleti ELi suhteid Valgevene ja Ukrainaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles