Hongkongi märulipolitsei kasutas protestijate vastu pisargaasi ja veekahureid (1)

Copy
Hongkongi meeleavaldaja pühapäeval Hiina erihalduspiirkonna valitsushoonete kompleksi juures, kus puhkesid protestijate ja märulipolitseinike vahel kokkupõrked.
Hongkongi meeleavaldaja pühapäeval Hiina erihalduspiirkonna valitsushoonete kompleksi juures, kus puhkesid protestijate ja märulipolitseinike vahel kokkupõrked. Foto: JORGE SILVA/Reuters/Scanpix

Hongkongi politsei kasutas pühapäevasel meeleavaldusel kive ja süütepudeleid loopinud äärmuslike meeleavaldajate vastu pisargaasi ja veekahureid. 

Kümned tuhanded meeleavaldajad trotsisid pühapäeval võimude keeldu korraldada marss läbi Hiina erihalduspiirkonna südalinna.

Meeleavaldus muutus pärastlõunal vägivaldseks, kui väiksed radikaalsemate meeleavaldajate rühmad, keda tuntakse «vaprate» all, püüdsid rünnata linna peamist valitsushoonete kompleksi. 

Politsei lasi käiku mitu pisargaasikanistrit ja veekahuri, et tõrjuda üle kompleksi ümbritseva turvatara Molotovi kokteile ja kive loopinud meeleavaldajaid. 

Kohalikud telejaamad näitasid kaadreid Puna-Hiina rajamise lähenevaid 70. aastapäeva pidustusi märkinud plakati maharebimisest ja selle põletamisest. Tuleroaks läks ka üks Hiina rahvavabariigi lipp. 

Õhtu saabudes olid protestijaid sunnitud edasi liikunud märulipolitseinike ees taganema. Mõned meeleavaldajad ehitasid barrikaade, süütasid lõkkeid ja vandaalitsesid metroojaamades, kuid suuremad rahvahulgad vältisid uusi otsekokkupõrkeid politseinikega ja eemaldusid korrakaitsjate lähenedes kiiresti. 

Hongkongis on meeleavaldused kestnud juba ligi 100 päeva. 

Varem pühapäeval kogunesid meeleavaldajad Hongkongi Briti konsulaadi ette, soovides rahvusvahelist toetust oma kuid kestnud kampaaniale demokraatlike reformide eest poolautonoomsel Hiina territooriumil. 

Kogunenud kandsid Briti lippe, laulsid Briti hümni ja skandeerisid «Ühendkuningriik, päästa Hongkong!» Meeleavaldajad kutsusid Hongkongi endist koloniaalvõimu tagama, et linna autonoomia säiliks vastavalt 1997. aasta üleandmise kokkulepetele. 

«Hiina-Briti ühisdeklaratsioon on kehtetu,» seisis ühel plakatil viitega 1984. aastal allkirjastatud Londoni ja Pekingi ühisdeklaratsioonile, milles Hongkongi elanikud kaasa rääkida ei saanud. 

Eelmisel nädalal toimusid Hongkongis meeleavaldused ka USA konsulaadi juures.

Hiina lubas 1997. aastal Hongkongi taas enda kontrollile allutades jätta piirkonnas kehtima tähtsad Briti võimu aegsed põhimõtted nagu sõltumatu kohtuvõim ja sõnavabadus.

Samas leiavad paljud, et Hongkongi võimud on Hiina keskvalitsuse survel neid õigusi ja vabadusi viimastel aastatel oluliselt piiranud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles