Minister Järvik kutsuti riigikokku kalaskandaali kohta aru andma (4)

Copy
Maaeluminister Mart Järvik leiab, et meedia on M.V. Wooli ja listeeriabakteri skandaali kajastamisega teinud Eesti kalatööstusele liiga.
Maaeluminister Mart Järvik leiab, et meedia on M.V. Wooli ja listeeriabakteri skandaali kajastamisega teinud Eesti kalatööstusele liiga. Foto: Eero Vabamägi

Maaeluminister Mart Järvik (EKRE) on kutsutud esmaspäeval riigikogu maaelukomisjoni aru andma seoses sekkumisega nn kalaskandaali. Lisaks ministrile on kutsutud ka veterinaar- ja toiduameti (VTA) esindajad. 

«Teen ettepaneku esmaspäevane komisjoni päevakord ära muuta ja arutada kiireloomuliselt kalatööstusega tekkinud probleemi,» kinnitas maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm (Keskerakond). Tamme sõnul kutsutakse lisaks ministrile komisjoni ka veterinaar- ja toiduameti (VTA) esindajad.

Maaelukomisjoni istungil osalevad maaeluminister Mart Järvik, kantsler Illar Lemetti, kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Siim Tiidemann ja toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. 

Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse (Reformierakond) tegi ettepaneku kutsuda maaeluminister Mart Järvik erakorraliselt komisjoni ette, et rääkida M.V. Wool kalatööstusega seotud skandaalist ja ministri sekkumist VTA töösse.

Kruuse toonitas, et maaeluminister Mart Järvik peab lõpetama poliitilise sekkumise veterinaar- ja toiduameti tegevusse, sest see võib panna rahvusvaheliselt kahtluse alla Eesti toiduohutussüsteemi usaldusväärsuse. 

«Rahvusvaheliselt usaldusväärne ja kindlatele tegevusprotseduuridele alluv toiduohutussüsteem on kogu Eesti toiduekspordi aluseks,» toonitas ta. 

Kruuse lisas, et maaeluministri eilne avaldus, et üks toidutootja peaks VTA kohtusse kaebama, näitab, et minister on valmis VTA tegevusse poliitiliselt sekkudes panema Eesti toiduohutussüsteemi usaldusväärsuse kahtluse alla. «Selline poliitiline tegevus võib osutuda kõigile toidueksportijatele ülimalt kulukaks, sest võib meie tootjatele sulgeda välisturud.»

Urmas Kruuse ütles, et kui maaeluministril on konkreetseid etteheiteid VTA sisulisele tegevusele, siis tuleb nendest kohe rääkida, sest toiduohutuse puhul võib kaalul olla inimese tervis. «Kui ministril on teada vead VTA kontrolltegevuse teaduslikus metoodikas, siis tuleb sellest ka rääkida. Toiduohutuse valdkonnas võib veal olla inimelu hind,» lisas ta. 

Riigikogu maaelukomisjoni liikmed on Tarmo Tamm (Keskerakond), Urmas Kruuse (Reformierakond), Merry Aart (EKRE), Heiki Hepner (Isamaa), Kaido Höövelson (Keskerakond), Erkki Keldo (Reformierakond), Siret Kotka-Repinski (Keskerakond), Ivari Padar (SDE) ja Andrus Seeme (Reformierakond). 

Maaeluminister Mart Järvik (EKRE) asus eile kaitsma listeeriaskandaali sattunud kalatööstust M.V. Wooli, öeldes, et meedia ja ametiasutused on tekitanud probleemi kajastades nii rahalist kui ka mainekahju tervele toiduainetööstusele.

Loe lähemalt:

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles