Ratas universaalset õppemaksu ei toeta

Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Tiina Oja / Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Peaminister Jüri Ratas ei toeta ettepanekut, et ülikoolides võiks kehtestada universaalse 1000 euro suuruse õppemaksu. Samas tunnistas peaminister Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister» probleemi, et õppejõudude palgatõus on jäänud üldhariduskoolide õpetajate palgatõusust maha.

Ratase sõnul näeb valitsus tuleva aasta riigieelarves ette viis lisamiljonit ülikoolide kõrghariduslepingutele, mis võiks minna just õppejõudude ja dotsentide palkadele, kirjutab ERR

«Ei, ma ei toeta seda ettepanekut, et teeme kõrghariduse tasuliseks. See on tasuta olnud ja peab ka nii jääma,» vastas Ratas.

Kõrghariduse rahastamine tuleb üle vaadata: leida lisaraha või lahendus, kuidas olemasoleva ressursiga võimalikult otstarbekalt hakkama saada, leiavad riigikogu kultuurkomisjoni liikmed. Universaalse õppemaksu idee arutamiseks on valmis vaid Reformierakond. 

Universaalse õppemaksu idee on üks kolmest suunast, mille käis välja Tartu Ülikooli õppeprorektor Aune Valk rahanappuse leevendamiseks kõrgkoolides. Variantideks on ka kõrgharidusele raha juurde anda ning erialasid sulgeda, kvaliteeti kärpida, vähem õpilasi vastu võtta. Ülikooli esindaja märkis, et kui iga tudeng maksaks ülikoolile umbes tuhat eurot õppeaastas, kataks see umbes poole puuduolevast rahastusest.

  • Tartu Ülikoolis küpsevast plaanist tuhandeeurosest õppemaksust kõigile, loe lähemalt SIIT.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles