Jaapan valmistub võimsaks taifuuniks

Copy
Taifuuni põhjustatud lained Jaapani rannikul.
Taifuuni põhjustatud lained Jaapani rannikul. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapan valmistub võimsaks taifuuniks Hagibis, võimud on palunud elanikel enne nädalavahetust ohtlikest piirkondadest evakueeruda. 

Homseks on tühistatud Jaapanis peetavate ragbi maailmameistrivõistluste mängud, samuti jäetakse ära paljud lennud ja rongireisid.

Taifuun peaks tabama pealinna Tokyot ja selle ümbruskonda, kus mitmed ettevõtted ja söögikohad kavatsevad nädalavahetuseks uksed sulgeda. Elanikud varuvad endale patareisid, joogivett ja toitu. 

Taifuun meenutab Tokyot 1958. aastal tabanud tormi, mille käigus sai üleujutustes kannatada umbes pool miljonit hoonet ja enam kui 1200 inimest hukkus, ütles meteoroloogiaagentuuri ametnik Yasushi Kajihara. 

Meteoroloog ärgitas reedel pressikonverentsil inimesi evakueeruma enne pimedat ja enne, kui torm liiga võimsaks kasvab. 

Võimalikeks päästeoperatsioonideks on hetkel valmis 17 000 politseinikku ja sõdurit, ütles peaminister Shinzo Abe. 

Majandusminister Isshu Sugawara ärgitas haiglaid ja teisi avalikke asutusi tagama, et neil on toimivad varugeneraatorid. 

Hagibis, mis tähendab filipiini keeles «kiirust», peaks tabama Jaapani Vaikse ookeani rannikut laupäeval ja liikuma tagasi merele pühapäeva pärastlõunal, teatas ilmateenistus. Tormiga võivad laupäeval kaasneda rannikualadel kuni 13 meetri kõrgused lained. 

Tokyo ümbruskonnas prognoositakse sademeid kuni 80 sentimeetrit. 

Oshima saarel soovitati evakueeruda 7568 inimesel. Shimoda linnas Tokyost läänes anti evakueerimissoovitus kõigile 21 402 elanikule. Kümneid ajutisi varjupaigakeskusi on rajatud Chifba ja Kanagawa prefektuuride rannikulinnades. 

Lennufirmad Nippon Airways ja Japan Airlines tühistasid enamiku laupäevastest sise- ja rahvusvahelistest lendudest Tokyo, Osaka ja Nagoya lennujaamades. Ettevõte Kesk-Jaapani Raudtee teatas kõikide kiirrongireiside tühistamisest Tokyo ja Osaka vahel; laupäeva hommikul liiguvad siiski mõned Nagoya-Osaka rongid.

Taifuuniks valmistutakse ka Tokyo lähistel Chibo linnas, mida tabas eelmisel kuul taifuun Faxai. See põhjustas ulatuslikke purustusi ja paiskas ümber umbes 2000 elektrimasti, põhjustades elektrikatkestuse enam kui 900 000 kodus. Linnas on jagatud üleujutuste kaitseks liivakotte, samuti ärgitatakse elanikke tagama, et neil oleks piisavalt toitu ja joogivett ning et nende mobiiltelefonide akud oleksid laetud.

Töölised on kinnitanud eelmisest tormist tekkinud prügi- ja rusuhunnikud võrkudega, et uus taifuun neid minema ei uhuks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles