Prokuratuur saadab Alaveri dopingu tarvitamisele kallutamise tõttu kohtusse (3)

Copy
Mati Alaver.
Mati Alaver. Foto: Matti Kämärä

Riigiprokuratuur saatis Harju maakohtusse kokkuleppemenetluses kriminaalasja, milles süüdistatakse Mati Alaveri (65) dopingu tarvitamisele kallutamises. Alaver läks prokuratuuriga kokkuleppele.

Mati Alaverile esitati süüdistus nelja tema treenitud sportlase dopingu tarvitamisele kallutamises. Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul käsitleb süüdistus Alaveri tegevust aastatel 2016–2019.

Perni sõnul sai Eesti prokuratuur kriminaalasja jaoks tõendite kogumisel olulisi materjale Austria ja Saksamaa kolleegidelt. Eesti prokuratuurile teadaolevalt jätkub kriminaalmenetlus Austrias ja Saksamaal, kus on karistatav ka dopingu tarvitamine.

«Kuigi Eestis toimunud kohtueelne menetlus keskendus dopingu tarvitamisele kallutamisele, loodame, et see menetlus aitab kaasa debatile spordi aususe ning dopingu tarvitamisega kaasnevate võimalike ohtude kohta,» kommenteeris Pern.

«Dopingutarvitajad riskivad enda elu ja tervisega, dopingu tarvitamisele kallutamine võib halvimal juhul põhjustada teise inimese tervise raske ja püsiva kahjustamise või isegi surma,» lisas Pern.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul oli selle juhtumi puhul oluline koguda ebaseadusliku tegevuse kohta võimalikult palju teavet. Eesmärk oli tuvastada seotud isikud, nii dopingu tarvitajad kui ka võimalikud dopingu tarvitamisele kallutanud inimesed ning nende roll. «Toimingutega koguti piisaval määral tõendeid, et esitada suusatreenerile kahtlustus dopingu tarvitamisele kallutamises,» märkis Ombler.

Ombler lisas, et siiani on Eesti spordis pettusega seotud juhtumeid avastatud vähe, kuid see juhtum näitab, et soovist saada paremaid tulemusi ollakse valmis kasutama lubamatuid vahendeid. «Loodame, et see uurimine annab laiema sõnumi nii sportlastele, treeneritele kui ka spordiorganisatsioonidele, et võistlussport peab olema aus,» ütles Ombler.

Prokuröri ja süüdistatava vahel sõlmitud kokkuleppe sisu ega süüdistuse täiendavaid üksikasju prokuratuur enne kohtuistungit ei avalda.

Alaveriga seotud dopingusaaga

Tänavu märtsi alguses tegi Austria politsei Seefeldis toimunud suusaalade MMi ajal ootamatu dopingureidi, mille käigus peeti kinni Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, kes järgmisel päeval vabastati.

Eesti koondise treeneri Anti Saarepuu sõnul kinnitasid suusatajad talle, et tarvitasid veredopingut. Saarepuu kutsus Seefeldis kohe kokku pressikonverentsi, kuhu ilmus kohale Tammjärv, kuid mitte Veerpalu. Saarepuu kinnitas, et eestlased tunnistasid ennast süüdi.

Tammjärv rääkis ajakirjanike ees avameelselt, et kõik algas aastal 2016, kui tal oli jutuajamine Mati Alaveriga. Ta avalikustas, et alustas koostööd dopinguarstiga 2016. aastal just Alaveri vahendusel.

Lisaks eestlastele peeti dopingureidi käigus kinni ka kaks austerlast (Dominik Baldauf ja Max Hauke) ja üks kasahh (Aleksei Poltoranin). Poltoranin, Baldauf ja Hauke tunnistasid samuti üles veredopingu kasutamise.

Nädal pärast skandaali puhkemist tunnistas dopingu tarvitamist ka varem koondisesse kuulunud Algo Kärp.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles