Alaver: ei, aitäh! (10)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Mati Alaver.
Mati Alaver. Foto: Tairo Lutter

Dopingu tarvitamisele kallutamises süüdistuse saanud endine suusakoondise peatreener Mati Alaver keeldus Postimehele prokuratuuriga sõlmitud kokkuleppemenetluse detailide avaldamisest. «Ei, aitäh!» vastas ta.

Täna teatas riigiprokuratuur, et saatis Harju maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse 65-aastast Mati Alaveri dopingu tarvitamisele kallutamises.

Alaver läks prokuratuuriga kokkuleppemenetlusele. See tähendab kompromissi, mille põhisisuks on Alaveri süüdi tunnistamine ja karistamine lihtsustatud korras. Nii hoiavad aega ja raha kokku ka kohus ja prokuratuur. Õigeks mõistmine on nüüd Mati Alaveri jaoks võimatu, kuid mees pääseb pikast kohtuprotsessist. 

Mehe advokaat Aivar Pilv on seega prokuratuuriga jõudnud Alaveri karistuse osas juba kokkuleppele. Endine suusakoondise peatreener oli valmis Postimehega telefoni teel suhtlema, kuid prokuratuuri avaldusele lisaks ta omapoolseid kommentaare jagada ei soovinud. 

Postimehe küsimusele, milline on tema ja prokuratuuri vaheline kokkulepe, ei soovinud ta vastata. «Ei, aitäh! Ma ei kommenteeri,» ütles Alaver teisipäeva hommikupoolikul. 

Alaveri kaitsja, vandeadvokaat Aivar Pilv ütles ERRile, et ka tema ei saa praegu kokkuleppe täpsemaid asjaolusid kommenteerida ning seda on temalt palunud ka Mati Alaver.

«Siin vajavad mitmed erinevad küsimused täpsustamist, selgitamist ja ka täiendavat informatsiooni. Ma arvan, et see võtab aega kaks, kolm nädalat, mitte kiiremini, siis võib-olla on pilt selgem,» ütles Pilv.

ERRi küsimusele, kas see kokkuleppemenetlus on Alaveri jaoks tulemus, millega ta on rahul, vastas Pilv: «Kõigepealt tuleb kokkuleppemenetluse puhul arvestada seda, et kokkulepe jõustub siis, kui kohtus on see kinnitatud ja süüdistatav on jäänud selle kokkuleppe juurde. Kas ja millisel määral kokkulepe kedagi rahuldab, on alati hinnanguline küsimus ja oleneb, mis vaatenurgast vaadata.»

Politsei pidas Mati Alaveri Lõuna-Eestis kinni 11. märtsil. Karistusseadustiku järgi võib Alaveri karistada rahalise karistusega.

Võimalik karistus karistusseadustiku järgi

§ 195.  Kallutamine dopingu kasutamisele

 (1) Ravimi väljakirjutamise eest kasutamiseks dopinguna spordis, samuti ravimi dopinguna kasutamisele kallutamise eest või ravimi dopinguna manustamiseks üleandmise eest – karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

 (2) Sama teo eest, kui:

 1) see on toime pandud korduvalt;

 2) see on toime pandud noorema kui kaheksateistaastase isiku suhtes, –

karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

 (3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 või 2 sätestatud teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahalise karistusega.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles