SDF-i ülem tänas Venemaad Süüria kurdide säästmise eest sõjanuhtlusest (1)

Copy
Süüria Demokraatlike Jõudude ülemjuhataja Mazlum Abdi.
Süüria Demokraatlike Jõudude ülemjuhataja Mazlum Abdi. Foto: AFP/SCANPIX

Kurdide juhitavate Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) ülemjuhataja tänas eile Venemaad tema rahva säästmise eest sõjanuhtlusest.

Ankara ja Moskva leppisid teisipäeval kokku, et Türgi lõpetab kaks nädalat väldanud pealetungi Süüria kurdi võitlejatele. 

Telefonivestluses Vene kaitseministri ja relvajõudude ülemaga väljendas Mazlum Abdi oma tänu president Vladimir Putinile ja Vene Föderatsioonile nende innukuse eest sõja ärahoidmisel ja tsiviilisikute säästmisel, on öeldud SDF-i kolmapäevases avalduses.

«Ülemjuhataja väljendas samuti oma reservatsioone lepingu mõne punkti suhtes, mis vajavad edasisi arutelusid ja dialoogi,» lisati selles. 

Sotšis allkirjastatud leppe kohaselt säilitab Türgi täiemahulise sõjalise kohaloleku araablaste enamusega alal, mis oli Ankara kahenädalase Põhja-Süüria pealetungi peamine sihtmärk. 

Ühtlasi näeb see ette kurdi võitlejate lahkumise 30 kilomeetri kaugusele piirist kogu selle ulatuses (440 kilomeetrit), sundides neid maha jätma mõned oma tähtsamad linnad ja purustades unistused autonoomiast. 

Venemaa ja Türgi alustavad seejärel ühispatrulle kahes tsoonis piki piiri. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles