Süüria kurdide sõnul võtsid nad DNA-proovi al-Baghdadi aluspesult

Copy
Autovrakk Abu Bakr al-Baghdadi vastase operatsiooni arvatava toimumiskoha lähedalSüüria Barisha külas.
Autovrakk Abu Bakr al-Baghdadi vastase operatsiooni arvatava toimumiskoha lähedalSüüria Barisha külas. Foto: AFP / Scanpix.

Süüria kurdide salaagent hankis enne USA haarangut Islamiriigi (IS) juhile Abu Bakr al-Baghdadile tema aluspesu, et sellelt DNA-analüüsi tarvis proove võtta, teatas eile kõrge kurdi ametnik. 

Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) nõunik Polat Can avaldas andmed luuretöö kohta, mis viis äärmusrühmituse juhi tapmiseni USA eriüksuste operatsioonis. 

«Alates 15. maist oleme töötanud koos CIAga (Luure Keskagentuur), et leida al-Baghdadi ja teda lähedalt jälgida,» lausus ta. 

«Al-Baghdadi vahetas oma elukohta väga sageli,» märkis Polat Can, lisades, et nende agendil õnnestus pääseda majja, kus ISi liider arvati end varjavat.

«Meie oma allikas, kel õnnestus al-Baghdadini jõuda, tõi al-Baghdadi aluspesu, et teha DNA-test ja olla 100 protsenti kindel, et kõnealune isik on al-Baghdadi ise,» kirjutas nõunik Twitteris. 

Tema sõnul oli Baghdadi tapmiseni viinud haarang kirdeprovintsis Idlibis suuresti SDFi luuretöö tulemus, kuigi Türgi pealetung kurdide vastu lükkas operatsiooni edasi. 

Polat Cani sõnul osales kurdide luureallikas operatsioonis kuni viimase minutini. 

USA president Donald Trump tänas maailma tagaotsituima mehe tapmisest teatades Süüria kurdi jõude «teatud toe eest, mis nad osutasid», kuid üksikasju ei täpsustanud. 

Trump ütles, et DNA-test kinnitas Baghdadi isikut, ning tänas koostöö eest ka Türgit, Iraaki, Süüriat ja Venemaad. 

Pentagon teatas esmaspäeval, et Baghdadi surnukeha maeti merre. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles