Dresden kuulutas välja «natsihädaolukorra» (22)

Copy
Partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetajad protestimas kantsler Angela Merkeli külaskäigul Paderborni linnas.
Partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetajad protestimas kantsler Angela Merkeli külaskäigul Paderborni linnas. Foto: EPA / Scanpix

Ida-Saksamaa linn Dresden kuulutas paremäärmuslaste toetuse ja vägivalla kasvu tõttu välja «natsihädaolukorra».

Dresdenist sai alguse islamofoobne liikumine Pegida, mis peab linnas iganädalasi kihutuskoosolekuid. Lisaks võitis septembris toimunud piirkondlikel valimistel 28 protsenti häältest immigratsioonivastane ja paremäärmuslik Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Dresdeni linnavolikogu toetas kolmapäeval paremäärmusluse vastast resolutsiooni pealkirjaga «Natsihädaolukord?».

Selle algatas vasakpoolse ja satiirilise erakonna Die Partei liige volikogus Max Aschenbach. Ta ütles uudisteagentuurile dpa: «Sellel linnal on natsiprobleem.»

Resolutsiooni järgi muretseb linn, et Dresdenis kasvavad demokraatia- ja pluralismivastased, diskrimineerivad ja paremäärmuslikud vaated, mis hõlmavad ka vägivalda.

Dokumendis rõhutatakse ka vajadust võidelda antisemitismi, rassimi ja islamofoobiaga.

Resolutsiooni poolt hääletas 39 volikogu liiget, vastu oli 29.

Seda toetasid vasakpoolsed ja liberaalsed erakonnad. Sellele olid vastu mitte ainult AfD liikmed, aga ka paremtsentristlikud kristlikud demokraadid, kelle arvates ei oleks dokument pidanud piirduma vaid paremäärmuslusega.

«Pealkiri on selgelt suunatud,» ütles Roheliste esindaja volikogus Thomas Löser.

«Aga meie kui linna kogukond kuulutame selgelt meie toetust neile, kes on vastu rassismile ja antisemitismile ning ootame kõigilt sama.»

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles