Uuring: naisi ajas ISISe rüppe igatsus õeliku sõpruse järele (4)

Copy
Naine Süüria põhjaosas asuvas al-Holi laagris, kus hoitakse suuremat osa ISISega liitunud välismaalastest naisi.
Naine Süüria põhjaosas asuvas al-Holi laagris, kus hoitakse suuremat osa ISISega liitunud välismaalastest naisi. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Naised ja tüdrukud, kes otsustasid liituda terrorirühmitusega ISIS, olid kannustatud tervest reast faktoritest ning armastuse ja abielu otsimise kõrval oli tähtis soov tunda end sotsiaalselt kaasatuna ja kuuluda õelikult meelestatud kogukonda, leidis äärmuslusega võitlev mõttekoda oma uuringus.

Londoni mõttekoda Strateegilise Dialoogi Instituudt (ISD) viis läbi rea intervjuusid nõustajatega, kes on ühtekokku töötanud enam kui 250 radikaliseerunud naise ja tüdrukuga Ühendkuningriigis ja Hollandis ning koostas vestluste baasil juhendi, kuidas peaks ümber käima ISISe käes olnud territooriumilt naasnud inimestega.

Ühendus lükkas oma uuringus ümber levinud seisukoha, et nn džihaadipruudid liitusid ISISega vaid armastust või abielu otsides. «Lihtsustatud vaade islamiäärmuslusega seotud naiste ja tüdrukute motivaatoritest võib süvendada eksitavaid stereotüüpe ning eelarvamusi, mille kohaselt naised on vaid passiivsed järgijad, mitte aktiivsed, ideoloogilised poolehoidjad,» toonitas ISD.

Nende hinnangul on radikaliseerumisel palju põhjuseid, nende hulgas soov leida õelikke suhteid, tahe anda oma panus ISISe katsetesse ehitada üles oma riiki või iha olla osaline milleski «suuremas ja jumalikus».

Mõne tüdruku puhul mängis rolli mäss ühiskonna ja vanemate vastu ning oli neidki, kes nägid terrorirühmitusega liitumist kui naisi jõustavat sammu.

Osade nn kalifaadi aladele reisinud naiste nägemuses oli see viis, kuidas elada tõelist ja puhast islamistlikku elu, samas kui teisi kannustas diskrimineerimine või sotsiaalne tõrjutus.

Samuti toob ISD välja, et mõne tüdruku puhul mängis rolli mäss ühiskonna ja vanemate vastu ning oli neidki, kes nägid terrorirühmitusega liitumist kui naisi jõustavat sammu ja lääneliku feminismi tõrjumist.

Ühendkuningriigist reisis teadaolevalt ISISega liituma sadakond naist ja tüdrukut, kes moodustasid seega kõigist Süüriasse ja Iraaki suundunud Briti kodanikest 12 protsenti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles