Prantslaste püha veinijoomaaeg jõuab sinise uksega kohvikusse

Priscilla Õmblus
Copy
Fellini kohvikus peetakse 20. novembril üle maailma veinisõprade seas tuntud tähtpäeva Beaujolais Nouveau.
Fellini kohvikus peetakse 20. novembril üle maailma veinisõprade seas tuntud tähtpäeva Beaujolais Nouveau. Foto: Aivar Aotäht

Prantslaste veinilembusest annab aimu seadus, mis ei luba noore, sama aastakäigu veini avada enne novembri kolmanda kolmapäeva keskööd. Too traditsioon kinnitab nüüd ka Viljandis kanda: ööl vastu 21. novembrit saab ka kodulinna siniste ustega kohvikus Fellin pokaale kokku lüüa ja hüüda: "Le Beaujolais nouveau est arrivé!" ("Uus Beaujolais on saabunud!")

Fellini perenaine ja sommeljee Maarja Zelinski kinnitas, et Beaujolais Nouveau on veinisõpradele väga tähtis päev. "See tähendab võimalust proovida esimest noort veini, mis on valmistatud samal aastal Prantsusmaal Beaujolais' maakonnas kasvanud Gamay viinamarjadest, ja selle pealt ennustada ka veiniaasta potentsiaali," selgitas ta. "Prantsusmaa seadus lubab sama aastakäigu veini avada alles iga aasta novembrikuu kolmanda kolmapäeva ööl ehk 00.01 neljapäeval."

Teisisõnu tähistab 20. novembri südaöö veinisõpradele suurt pidupäeva ja sel hetkel kõlistatakse pokaale üle terve maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles