Mainekas koor nimetas Tõnu Kaljuste audirigendiks

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Tõnu Kaljuste
Tõnu Kaljuste Foto: Mihkel Maripuu

Rootsi Raadio Koor (The Swedish Radio Choir) nimetas Tõnu Kaljuste ja Peter Dijkstra audirigentideks. 

Rootsi Raadio Koor on asjatundjate hinnangul samasuguse staatusega muusikaline kollektiiv nagu näiteks Berliini Filharmoonikud orkestrimaailmas.

Nii Peter Dijkstra kui ka Tõnu Kaljuste on töötanud Rootsi Raadio Koori peadirigentidena. Dijkasra juhtis koori aastatel 2007–2018 ja Tõnu Kaljuste töötas samal ametikohal aastatel 1995–2001. Mõlemal on kooriga väga tugevad suhted tänini.

Näiteks Tõnu Kaljuste viib koori 2020. aasta kevadel tuurile Saksamaale, esinetakse ka Hamburgi kuulsas Elbphilharmonies. Kuid enne seda saab Kaljuste dirigeerimisel kuulata Rootsi Raadio Koori ja orkestri kontserti juba detsembris, ühiselt antakse Berwaldhallenis 4 jõulukontserti.

Audirigendi nimetus rõhutabki varasemate peadirigentide jätkuvalt tihedat koostööd kooriga. Koori audirigendid on veel Herbert Blomstedt, Valeri Gergijev ja Esa-Pekka Salonen.

«Olen südamest tänulik, et meie edukas koostöö on saanud nii austava nimetuse,» tunnistas Tõnu Kaljuste. «Rootsi Raadio Koor on maailmas erilises staatuses ning omada seda väärikat nimetust on suur au. Samas on dirigendi elukutse eriline just selle poolest, et igal uuel kontserdil tuleb koori kõla uuesti luua. Ootan neid hetki suure põnevusega.»

Kaljuste möönis, et mitmed tema unistused plaadistustest said teoks just tänu raadiokoorile, nende professionaalsusele ja kõlale.

«Rahmaninovi ja Schnittke plaadistusi hinnati kõrgelt. Kontsertreisid, mis ulatusid ookeanist ookeanini, olid menukad ja siiani meeldejäävad. Õppisin seda sõbralikku koori tundma just pikematel reisidel. Minu repertuaari lisandus palju uusi teoseid ja ma nautisin tänutundega maailma kultuuri kõrgtaset,» meenutas Kaljuste peadirigendiks olemise aega.

Koori president Johan Pejler ütleb, et Tõnu Kaljuste lisas koorile midagi täiesti uut –  sügavama mõõtme, teise helimaailma.

Tõnu Kaljuste ja Rootsi Raadio Koori koostöös valminud salvestused

  • Arvo Pärt: «Orient Occident» // Rootsi Raadio Koor ja Sümfooniaorkester, Tõnu Kaljuste. ECM 2002.
  • Alfred Schnittke: «Psalms of Repentance» // Rootsi Raadio Koor, Tõnu Kaljuste. ECM 1999  (on pälvinud Cannes Classicali auhinna)
  • Alfred Schnittke: «Requiem & Henryk Górecki: Miserere» // Rootsi Raadio Koor, Eric Ericsoni Kammerkoor, Tõnu Kaljuste. Caprice 1995.
  • Sergei Rahmaninov: «Vespers» // Rootsi Raadio Koor, Tõnu Kaljuste. Virgin 1995.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles