Pööre taastuvenergia turul: elektriarved langevad (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Päikesepargi püstitamiseks saavad edaspidi toetust need ettevõtjad, kes küsivad selle jaoks väikseimat toetust.
Päikesepargi püstitamiseks saavad edaspidi toetust need ettevõtjad, kes küsivad selle jaoks väikseimat toetust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riik kuulutas välja Eesti esimese taastuvenergia vähempakkumise, mis tähendab, et toetuste saamiseks on parem võimalus elektritootjal, kes küsib väiksemat toetust. See peaks langetama ka inimeste elektriarvel kajastuvat taastuvenergia tasu. 

Seni on kehtinud süsteem, kus ettevõtjad saavad iga toodetud megavatt-tunni pealt fikseeritud tasu (53 eurot) ehk toetus on nende jaoks olnud riiklikult garanteeritud.

Kuna taastuvenergia tootmisseadmete – tuulikute, päikesepaneelide ja biojaamade – investeeringukulud on viimaste aastate jooksul oluliselt vähenenud, minnakse üle vähempakkumistele, mis tagab tarbijatele soodsama hinna.

Pikemaajalisem eesmärk on see, et varem suuresti doteeritud taastuvenergiaäri muutuks iseseisvaks ja kasumlikuks riigi toeta. Valitsus on varem tunnistanud, et aastaks 2030 loodetakse taastuvenergia toetused sootuks nulli viia.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et täna allkirjastatud esimeses voorus testitakse eelkõige turu võimekust ning sellele järgnevad tulevikus suuremamahulised rohelise elektri hanked.

Esimese vähempakkumisega soovib riik saada alates 2021. aastast turule täiendavalt 5 gigavatt-tunni ulatuses taastuvast energiaallikast toodetud elektrienergiat aastas. Selleks sobivad näiteks nii väikesed tuulikud, päikesepaneelid kui biogaasijaamad. Vähempakkumise võitjale makstakse toetust 12 aasta jooksul ning toetuse lagi on 53,7 eurot megavatt-tunni kohta, kuid turuhinnaga mitte rohkem kui 93 eurot megavatt-tunni kohta.

Vähempakkumisel saavad osaleda ainult uued tootmisseadmed, mille elektriline võimsus jääb vahemikku 50 kilovatti kuni 1 megavatt. Pakkumine tuleb esitada Eleringile. Pakkumiste esitamise tähtaeg on kuni 18. märts 2020. Niinimetatud vana toetusskeem lõppes 2018. aastal, edaspidi tuleb turule ainult vähempakkumise võitnud tootjate toodetud taastuvelekter.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles