Hongkongi demokraatiat toetav eelnõu läheb Trumpi lauale (1)

BNS
Copy
Hiina kasvava surve vastased protestid Hongkongis muutusid ka riigi 70. aastapäeval vägivaldseks. 
Hiina kasvava surve vastased protestid Hongkongis muutusid ka riigi 70. aastapäeval vägivaldseks. Foto: Jerome Favre/Epa/Scanpix

Hongkongi inimõigusi ja demokraatiat toetav seaduseelnõu läheb Ühendriikides nüüd lõplikuks jõustamiseks president Donald Trumpi lauale. 

Kongressi esindajatekoda kiitis kolmapäeval heaks eelnõu, mis kohustab USA presidenti andma igal aastal hinnangu erihalduspiirkonna olukorrale ja tühistama kaubavahetuse soodusrežiimi, kui Hongkongi elanike õigusi rikutakse. Päev varem toetas eelnõu senat. 

Trump ei ole otseselt öelnud, kas ta kavatseb seaduse heaks kiita, kuid kongressi jõuline toetus võib teda sundida dokumenti allkirjastama. 

Hiina on avaldanud eelnõu vastu jõulist protesti ja ähvardanud karmide vastumeetmetega. Selle heakskiitmine raskendaks veelgi niigi takerdunud Hiina ja USA kaubanduskõnelusi. 

Esindajatekoja väliskomitee vabariiklasest liige Michael McCaul taunis Hiina brutaalset tegutsemist. «Ühendriigid on teie poolel,» lausus ta Hongkongi elanike poole pöördudes.

Ka vabariiklasest senaator Marco Rubio ründas raevukalt Hiinat. 

«Ajal, kui Hiina kommunistlik partei ja Hongkongi võimuesindajad jätkavad Hongkongi elanike põhiõiguste rikkumist ja autonoomia õõnestamist, peavad Ühendriigid tegema neile selgeks, et see kavatseb olla toeks oma vabadusi kaitsvatele Hongkongi elanikele,» hoiatas Rubio. 

Seadusandjad kiitsid lisaks heaks meetmed, mis keelavad pisargaasi, kummikuulide ja muu sellelaadse julgeolekujõudude kasutatava varustuse müügi Hongkongi võimudele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles