Raport Tõendid Trumpi kuritarvitustest on ülekaalukad (15)

BNS
Copy
Trump saabus Suurbritanniasse NATO tippkohtumisele
Trump saabus Suurbritanniasse NATO tippkohtumisele Foto: NICHOLAS KAMM/AFP

Tõendid USA presidendi Donald Trumpi ametialaste kuritarvituste kohta on ülekaalukad, on öeldud esindatekoja juurdluse teisipäeval avaldatud raportis. 

«Tõendid presidendi rikkumiste kohta on ülekaalukad, nagu ka tõendid kongressi töö takistamisest,» seisab raportis, mis toetab ametlike süüdistuste esitamist Trumpi vastu.

Tagandamisjuurdlus leidis, et president Trump palus nii isiklikult kui ka oma agentide kaudu valitsuses ja sellest väljaspool aidata välisriigi valitsusel, Ukrainal, tema tagasivalimist soodustada. 

300-leheküljelises  dokumendis süüdistatakse Trumpi riikliku julgeoleku ohustamises ja pretsedenditus katses summutada juurdlust väidete osas, et ta survestas Ukrainat otsima kompromiteerivat materjali oma demokraadist poliitilise rivaali kohta. 

«President seadis omaenda isiklikud ja poliitilised huvide ettepoole Ühendriikide rahvusliku julgeoleku huvidest, püüdes õõnestada USA presidendivalimiste protsessi terviklikkust ja ohustades UŚA riiklikke huvisid.»

Raport, mis saab lähinädalatel aluseks esindajatekoja õiguskomisjonile ametlike süüdistuste ehk tagandamisartiklite koostamisel, määratleb Trumpi rikkumiste kaks võtmevaldkonda.

Esimesel juhul, väidab dokument, seadis ta sõjalise abi ja neljasilmakohtumise Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga sõltuvusse mitme poliitiliselt motiveeritud uurimise algatamisest, muu hulgas 2020. aasta presidendivalimiste demokraatide ühe peasoosiku Joe Bideni suhtes. 

Teiseks püüdis Trump aktiivselt takistada kongressi juurdlust, keeldudes esitamast uurijatele dokumente, takistades tunnistajate ilmumist kongressi komitee ette ning ähvardades neid, kes seda siiski tegid.

«Ükski teine president ei ole eiranud põhiseadust ja kongressi volitusi järelevalvet teostada sellisel määral.»

Valge Maja pressiesindaja Stephanie Grisham kritiseeris nii raportit kui esindajatekoja luurekomitee esimehe Adam Schiffi juhitavat juurdlust. 

«Ühepoolse võltsprotsessi lõpuks ei õnnestunud esimees Schiffil ja demokraatidel esitada mingeid tõendeid president Trumpi rikkumistest,» lausus ta. 

Grishami sõnul meenutab raport keldriblogija segaseks jäävaid katseid tõestada midagi seal, kus igasugused tõendid puuduvad. 

Trump on eitanud kõiki süüdistusi ja nimetanud juurdlust nõiajahiks. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles