Briti kuninganna kiitis jõulupöördumises noori kliimaaktiviste

Copy
Briti kuninganna Elizabeth II 24. detsembril Windsori lossis tänavust jõulupöördumist sisse lugemas.
Briti kuninganna Elizabeth II 24. detsembril Windsori lossis tänavust jõulupöördumist sisse lugemas. Foto: EPA/Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II avaldas kolmapäeval jõulupöördumises toetust noortele kliimaaktivistidele, kelle globaalsele liikumisele pani aluse rootsi koolitüdruk Greta Thunberg. 

Ühendkuningriigi monarh nimetas eelsalvestatud telepöördumises aastat 2019 «üsna konarlikuks» olukorras, kus lõppeval aastal pakkus riigis enim kõneainet vaenutsemine Euroopa Liidust lahkumise üle. 

Elizabeth kutsus britte ületama pikaajalisi erimeelsusi ja sügavalt juurdunud lahkhelisid. 

Ta parafraseeris esimese inimesena Kuu pinnale astunud USA astronaudi Neil Armstrongi kuulsaid sõnu sellest, et tema saavutus oli väike samm inimesele, kuid suur samm inimkonnale. 

«Ajal kui neid ajaloolisi kaadreid tagasi maale kiirati, istusid miljonid meist ainitiselt tele-ekraanide ees, vaadates Neil Armstrongi astumas väikest sammu inimesele ja tohutut sammu inimkonnale - ja tõepoolest, ka naissoole,» lausus Briti kuninganna. 

«See on meeldetuletus meile, et tohututele sammudele pannakse sageli alus väikeste sammudega,» märkis ta. 

1952. aastal troonile asunud kuninganna jaoks tõi lõppev aasta pettumusi. Kõige kibedam neist oli ilmselt skandaal tema poja prints Andrew'ga, kes püüdis intervjuus BBC-le salata maha kunagise sõpruse seksuaalkuritegudes süüdistatud USA ärimehe Jeffrey Epsteiniga. 

Andrew lubas peatada avalike kohustuste täitmise, kuigi oli lükanud tagasi süüdistused seksuaalvahekorras ühe Epsteini väidetava ohvriga.  

Kuninganna meenutas pöördumises ka, kuidas tema põlvkonna noored suutsid neid tabanud raskustega hakkama saada. Ta oli teismeline ajal, kui Suurbritannia elas aastail 1940 ja 1941 üle Natsi-Saksa õhusõja. 

«Väljakutsed, millega paljud inimesed täna silmitsi seisavad, võivad olla erinevad minu põlvkonna omadest, kuid mind on jahmatanud see, kuidas uued põlvkonnad on lähenenud teemadele nagu meie keskkonna ja kliima kaitsmine sarnase sihikindlusega,» lausus Elizabeth. 

«Teekond ei ole alati sujuv ja see võis sel aastal vahetevahel tunduda üsna konarlikuna, kuid väikesed sammud võivad viia suurte muutusteni,» ütles Briti kuninganna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles