Auschwitzi õudused kummitavad pääsenuid ka 75 aastat hiljem (7)

Copy
Droonifoto Auschwitzi koonduslaagrist. Sel kuul möödub koonduslaagri vabastamisest 75 aastat.
Droonifoto Auschwitzi koonduslaagrist. Sel kuul möödub koonduslaagri vabastamisest 75 aastat. Foto: PABLO GONZALEZ/AFP/Scanpix

Auschwitzi koonduslaagris surnud pereliikmete pilte vaadates hakkab Szmul Icek värisema ja tema silmadesse valguvad pisarad.

See võis olla küll 75 aastat tagasi, kuid holokausti üle elanud mehe mälestused natside koonduslaagrist on endiselt värsked. Auschwitzis tapeti rohkem kui miljon juuti. Kõrges eas ellujäänud elavad aga endiselt sellest ajast pärit füüsiliste ja vaimsete armidega.

Pärast seda, kui nad kolmveerand sajandit tagasi vabastati, on nende nahk vanadusest kortsu tõmmanud ja kaduma on hakanud ka vasakule käele tätoveeritud numbrid. Nii nagu tätoveeringud, on hakanud udusemaks muutuma ka kollektiivne mälestus holokaustist.

Need ellujäänud on viimased tunnistajad kohutavatele sündmustele, mille toimumise on mõned antisemiidid kahtluse alla seadnud.

Iisrael mälestab maailmaliidrite osalusel toimuva tseremooniaga sel kuul 75 aasta möödumist Auschwitzi vabastamisest. Sel puhul kohtusid AFP ajakirjanikud 10 ellujäänuga, kes rääkisid oma loo.

Kui mõni on oma loo pähe õppinud ja suudab iga detaili meenutada ilma pisaraid valamata, siis teistel ei ole enam jõudu rääkida. Mõni ei mäleta enam Alzheimeri tõve tõttu oma üleelamisi, teine tunneb endiselt häbi selle pärast, et oli Adolf Hitleri ohvrite seas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles