Pildid ja videod ⟩ Keskerakonna juhatus heitis Monica Ranna erakonnast välja (36)

Copy

Keskerakonna juhatus otsustas täna hommikul heita Tartu abilinnapea Monica Ranna erakonnast välja. 

Keskerakonna juhatus langetas otsuse salajasel hääletusel. Keskerakonna peasekretäri Mihhail Korbi sõnul hääletas 11 juhatuse liiget Ranna väljaheitmise poolt, kaks oli vastu ja üks jäi erapooletuks.

Monica Ranna küsimust arutas enne juhatust ka Keskerakonna aukohus, mis leidis, et Tartu piirkonna avaldus tuleb arutusele võtta, kuna piirkonnal on õigus otsustada kohalikul võimupositsioonil olevate inimeste üle. Aukohus arutas, kas piirkonnal on õigus teha ettepanekut abilinnapea tagasikutsumiseks ja otsus oli, et selline õigus piirkonna juhatusel on.

Korbi sõnul oleks Monica Rand võinud erakonda edasi jääda, kui ta oleks järginud Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse otsust ja ennast abilinnapea kohalt taandanud. Kuidas Tartus pärast Monica Ranna väljaheitmist edasi minna, sellega peab Korbi sõnul tegelema eelkõige erakonna Tartu piirkonna juhatus ja selle esimees Jaan Toots.

«Kas Keskerakonnal on vaja pidada läbirääkimisi reformierakondlasest linnapea Urmas Klaasiga, seda näitab aeg, aga olukord vajab konstruktiivset lahendust,» ütles Korb.

Ta lisas, et Tartus tekkinud olukord ei ole Jaan Tootsi ja Monica Ranna vaheline konflikt, kuna otsuse abilinnapea tagasi kutsuda tegi siiski terve piirkonna juhatus.

Jaan Toots: küsimus polnud mitte Monica Ranna töös, vaid käitumises

Keskerakonna Tartu piirkonna juht Jaan Toots ütles pärast erakonna juhatuse koosolekut, et Monica Ranna väljaheitmisel ei olnud küsimus mitte tema töös, vaid väljaütlemistes ja käitumises teiste erakonna liikmetega.

«Ma olen toonud selles juhtumis paralleele valitsusega. Ma ei mäleta 29 aasta jooksul pärast Eesti taasiseseisvumist, et ükski minister oleks lastud lahti töö mittetegemise eest, alati on olnud käitumise küsimused, kas väljaütlemised või muidu probleemid. Meil oli sama küsimus,» ütles Toots.

Tootsi sõnul ei olnud aktsepteeritav Monica Ranna käitumine juhatuse ja osa erakonna liikmetega ning Tartu piirkonna 13-liikmelises juhatuses kutsuti ta 11 häälega tagasi abilinnapea kohalt.

Nüüd kavatseb Keskerakond koostöös Tartu koalitsioonipartneri Reformierakonnaga Ranna abilinnapea kohalt tagasi kutsuda.

«Me saame talle umbusaldust avaldada ainult siis, kui ta ei ole erakonna liige. Keskerakonna põhimäärus ei luba erakonna liikmele umbusaldust avaldada. Nüüd läheme kohtuma oma koalitsioonipartneri Reformierakonnaga ja pärast seda saame öelda, kuidas me edasi läheme,» ütles Toots.

Mida Keskerakond konkreetselt Monica Rannale ette heidab, Jaan Toots ei soostunud ütlema. «Me ei hakka Rannale toodud etteheiteid punkthaaval välja tooma, kuna oleme öelnud, et me ei pese musta pesu erakonnast väljaspool,» ütles ta.

Keskerakonnal on Tartu abilinnapea kohale uus kandidaat olemas, piirkonna juhatus arutab seda küsimust neljapäeval kell 18. «Kandidaate on kaks või isegi kolm, sõltub sellest, kuidas juhatuse liikmed homsel koosolekul kandiaate esitavad.»

Tartu linnavolikogu arutab Monica Ranna umbusaldamist järgmise nädala neljapäeval, 23. jaanuaril.

Tartu linnapea Urmas Klaasiga kavatseb Toots olukorda arutada järgmise nädala esmaspäeval või teisipäeval.

Tartu keskerakondlaste seas pinged juba sügisest

Eelmise aasta septembri lõpus Tartu Keskerakonna piirkonna juhiks valitud Jaan Toots ja uus piirkonna juhatus soovisid tagandada kaht Tartu abilinnapead, Monica Randa ja Madis Lepajõed. Püüti tagandada ka volikogu esimeest Aadu Musta, kuid sellele oli erakonna juhatus vastu.

Pärast mitut kuud vaidlusi otsustas Rand lahkumisavalduse kirjutada ning selle järgi oleks ta pidanud uuel aastal abilinnapea ametist loobuma. Rand aga oli pärast pühi jälle tööl ning võttis 7. novembril kirjutatud lahkumisavalduse tagasi.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles