Trumpi administratsioon püüab takistada Boltoni raamatu ilmumist

BNS
Copy
Karmi joonega endine riikliku julgeoleku nõunik John Bolton läks Donald Trumpiga raksu muuhulgas ka Venemaa teemadel.
Karmi joonega endine riikliku julgeoleku nõunik John Bolton läks Donald Trumpiga raksu muuhulgas ka Venemaa teemadel. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon üritab kohtuasja abil takistada endise riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni raamatu avaldamist. 

Administratsiooni andmeil sisaldab raamat salajast teavet, mis avaldamisel võib ohustada riiklikku julgeolekut, kirjutas teisipäeval teiste seas New York Times. 

Washingtoni föderaakohtule esitatud hagi kohaselt ei ole Bolton võimaldanud valitsusel piisavalt teksti kontrollida, rikkudes seega kokkuleppeid, mille ta tööleasumise tingimusena allkirjastas.

Teos «The Room Where It Happened: A White House Memoir» peaks müügiriiulitele jõudma järgmisel teisipäeval. Bolton pajatab selles Valges Majas veedetud ajast. 

Raamatu üle on tuliseid vaidlusi peetud juba kuid. Kirjastaja Simon & Schuster on seda kasutanud reklaamlausena ja turundab raamatut teosena, mida «Donald Trump ei taha sind lugevat». 

Pistrikuks peetav Washingtoni veteran Bolton oli president Trumpi lähedane nõunik. 

Ta lahkus septembris lahkarvamuste tõttu Trumpi diplomaatiliste ponnistuste suhtes vaenlastega, eelkõige Põhja-Koreaga ja Afganistani Talibaniga. Sestsaadik said neist avalikud vihavaenlased ja Boltoni raamatust oodatakse rohkelt paljastusi Ovaalkabinetist. 

Eelkõige väidab Bolton, et Trump pani toime hulgaliselt tagandamist väärivaid rikkumisi lisaks Ukraina survestamisele oma poliitilise rivaali, demokraat Joe Bideni uurimiseks.

Administratsiooni sõnul aga rikub Bolton põhilisi salastatuse reegleid, ootamata ära, kuni riiklik julgeolekunõukogu (NSC) tekstiga tutvub, nagu on ette nähtud.

Julgeolekunõukogu leidis «märkimisväärsel hulgal salajast informatsiooni, mille see palus kostjal eemaldada», seisab kohtudokumendis, kuid «kostja ei olnud läbivaatamise tempoga ilmselt rahul». 

«Ilma et kostja oleks NSC-d ette teavitanud, selgus ajakirjandusest, et kostja ja tema kirjastaja on otsustanud raamatu välja anda 23. juunil, avaldamiseelset ülevaatusprotsessi lõpule viimata,» seisis hagis. 

«Lihtsalt öeldes: kostja sõlmis USA-ga lepingu tema töölevõtmise tingimuste kohta Ühendriikide valitsuse ühes kõige tundlikumas ja tähtsamas riikliku julgeoleku ametis, ning soovib nüüd sellest lepingust taganeda.»

Bolton arvatakse olevat teinud üksikasjalikke märkmeid oma kohtumistest Trumpi ja teiste Valge Maja juhtivate tegelastega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles