Putin lubas presidendiks saades lõpetada politsei omavolitsemise

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini valimiskampaania esileht internetis
Vladimir Putini valimiskampaania esileht internetis Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Vladimir Putin lubab presidendiks valituks osutumisel panna punkti politseinike omavolitsemisele, selgub täna avaldatud valimisprogrammist.

Samas süüdistab Putin lääneriike ühepoolses käitumises, kus Venemaa arvamust ei arvestata, seisab aadressil www.putin2012.ru üles riputatud manifestis «Programm 2012-2018».

Tekst koosneb kuuest peatükist. Neis võetakse kokku viimased kümme aastat, pannakse paika edasised eesmärgid ja reastatakse Vene võimu edasised ülesanded kuueks aastaks.

Valimiseelsetes lubatustes mainib Putin vajadust kompleksselt toetada kõiki regioone, maksta inimestele väärilist palka ja pensioni, korra loomist elamu-kommunaalmajanduses, hariduses ja tervishoius. Ka on juttu majanduse moderniseerimise ja innovatsioonitehnoloogia arendamise vajadusest.

Putin lubas teha pingutusi lastega perede toetamiseks, tõsta lastetoetusi ja lahendada kolme aastaga ära lasteaiakohtade puuduse.

Presidendikandidaat kirjutab, et ühiskondliku turvalisuse süsteem tuleb uuesti läbi mõelda ja korrakaitsejõudude orienteerutus kõige mahasurumisele tuleb lõpetada.

Tema arvates kahjustab see ühiskonda, muutes selle moraalselt ebaterveks. Korrakaitsejõudude tegevus tuleb suunata seadusliku tegevuse kaitsele ja toetamisele, mitte selle vastu võitlemisele.

Venemaa kaitsejõude on kritiseeritud laiaulatusliku korruptsiooni ja karmide taktikaliste võtete tõttu.

Putin tahaks suurendada ametnike vastutust oma tegude üle. Ta pakub välja halduskohtute moodustamise, mis hakkaks arutama kodanike kaebusi riigi vastu.

Putin lubab ehitada üles tugeva Venemaa. Ta vibutab näppu välisriikide suunas, et need ei langetaks Venemaa selja taga otsuseid, mis ei arvesta Venemaa huve. Taoliste juhtude puhul lubas Putini riigi võimaliku järgmise juhina võtta kasutusele vastumeetmeid.

Venemaalased valivad presidenti 4. märtsil. Putin oli riigipea kaks ametiaega järjest aastatel 2000-2008, pärast sai temast aga peaminister.

Lähenevad presidendivalimised on Putinile varasemast suurem väljakutse. Pärast 4. detsembri riigiduuma valimisi puhkes riigis laiaulatuslik meeleavalduste laine, kuna opositsioon süüdistas võimuparteid valimispettuses.

Praeguste arvamusuuringute järgi võidab Putin ka neil valimistel, kui seekord läheb vaja ilmselt teist vooru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles