Palestiina kutsus rahuleppega seoses koju AÜE suursaadiku

Copy
Palestiinlased annekteerimiskava vastu meelt avaldamas.
Palestiinlased annekteerimiskava vastu meelt avaldamas. Foto: Ashraf Amra \ apaimages/SIPA/Ashraf Amra \ apaimages/SIPA

Palestiina Omavalitsus kutsus neljapäeva õhtul Araabia Ühendemiraatidest (AÜE) ära oma suursaadiku, teatas ametlik uudisteagentuur WAFA.

Saadiku kojukutsumisega protesteeritakse rahuleppe vastu Iisraeli ja  AÜE vahel.  

President Mahmoud Abbas kutsus neljapäeval kokku tippametnike erakorralise kohtumise. WAFA info kohaselt väljendati kohtumisel rahuleppele tugevat vastuseisu ja hukkamõistu. Ühtlasi nõuti kujunenud olukorraga seoses Araabia Liiga kokkukutsumist.

Gaza sektoris võimulolev palestiinlaste liikumine Hamas tõrjus neljapäeval rahulepet Iisraeli ja AÜE vahel, sõnades, et see ei teeni Palestiina missiooni. 

«Kokkulepe Araabia Ühendemiraatidega on preemia Iisraeli okupatsiooni ja kuritegude eest,» ütles Hamasi pressiesindaja Hazem Qasem uudisteagentuurile AFP. 

USA teatas neljapäeval ametlikust rahuleppest Iisraeli ja AÜE vahel.

USA president Donald Trump, Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja Abu Dhabi kroonprints Mohammed bin Zayed Al-Nahyan teavitasid ühisavalduses, et vestlesid ja leppisid kokku «Iisraeli ja Araabia Ühendemiraatide suhete täiemahulise normaliseerimises». 

USA suursaadik Iisraelis David Friedman täpsustas hiljem, et Läänekalda annekteerimiskavast pole Iisraeli ja AÜE rahuleppe raames siiski loobutud, vaid see on edasi lükatud, et anda rahuprotsessile kõik võimalused.

«Sellest ei ole loobutud, vaid seda on lihtsalt edasi lükatud, et  anda rahule kõik võimalused,» ütles USA suursaadik Iisraelis David Friedman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles