Palestiina nimetas Bahreini ja Iisraeli rahulepet noahoobiks selga

Copy
President Donald Trump Iisraeli ja Bahreini leppest teatamas.
President Donald Trump Iisraeli ja Bahreini leppest teatamas. Foto: Andrew Harnik/AP

Palestiina Omavalitsus ja islamiliikumine Hamas nimetasid mõlemad reedel Bahreini ja Iisraeli suhete normaliseerimise lepet noahoobiks selga ja agressiooniks nende rahva vastu.

«Tegemist on noahoobiga selga Palestiina püüdlustele ja rahvale nagu seda oli ka Iisraeli aj Araabia Ühendemiraatide eelmisel kuul väljakuulutatud lepe,» ütles Läänekalda sotsiaalminister Ahmad Majdalani.

Gaza sektoris valitsev islamiliikumine Hamas nimetas lepet agressiooniks, mis andis tõsise hoobi Palestiina püüdlustele.

USA president Donald Trump teatas varem päeval «rahuleppest» Iisraeli ja Bahreini vahel. USA, Iisraeli ja Bahreini ühisavalduses öeldi, et kehtestatakse täielikud diplomaatilised suhted.

Bahrein nõustus allkirjastama kokkuleppe Iisraeliga 15. septembril Valges Majas korraldataval tseremoonial, kus ka Araabia Ühendemiraadid allkirjastavad vastava leppe Iisraeliga, millest teatati augusti keskel.

Trumpi teadet kinnitas reede õhtul ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.

«Iisraeli kodanikud, ma olen liigutatud, et saan teile teatada rahulepinguni jõudmisest teise araabia riigi Bahreiniga. See leping on lisa ajaloolisele rahuleppele Araabia Ühendemiraatidega,» ütles Netanyahu ametlikus avalduses.

Bahreini otsus luua suhted Iisraeliga teenib piirkonna julgeoleku, stabiilsuse ja jõukuse huve, ütles endine välisminister ja kuninga nõunik Khalid al-Khalifa.

«See saadab Iisraeli rahvale positiivse ja julgustava sõnumi, et õiglane ja terviklik rahu Palestiina rahvaga on parim tee,» lisas Khalifa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles