Suri Džomolungma-rekordi teinud šerpa Ang Rita

Copy
Šerpast mäegiid Ang Rita (paremal), kes esimese inimesena tõusis lisahapnikuta kümme korda Džomolungmale ehk Mount Everesti tippu, räägib Nepali pealinnas Katmandus 2009. aasta 29. novembril antud pressikonverentsil Min Bahadur Sherchaniga, vanima inimesega, kes on maailma kõrgeima mäe tippu ehk "maailma katusele" tõusnud.
Šerpast mäegiid Ang Rita (paremal), kes esimese inimesena tõusis lisahapnikuta kümme korda Džomolungmale ehk Mount Everesti tippu, räägib Nepali pealinnas Katmandus 2009. aasta 29. novembril antud pressikonverentsil Min Bahadur Sherchaniga, vanima inimesega, kes on maailma kõrgeima mäe tippu ehk "maailma katusele" tõusnud. Foto: Reuters / Scanpix

Esimese inimesena lisahapnikuta kümme korda Džomolungmale ehk Mount Everesti tippu tõusnud Nepali šerpast mäegiid Ang Rita suri 72 aasta vanusena, teatasid pereliikmed.

Tema tütar Dolma Lhamo ütles, et isa suri esmaspäeval nende kodus Nepali pealinna Katmandu äärelinnas.

Rahvusvahelise tähelepanu alla sattunud üks esimesi šerpasid Ang Rita oli maadelnud terviseprobleemidega aastaid ega roninud mägedes enam pärast seda, kui püstitas oma Everesti-rekordi 1996. aastal.

Ang Rita hüüdnimega Lumeleopard oli Nepali rahvuskangelane, kelle majanduslik järg ei olnud kiita nii nagu ka tema tervis, kuna ta kannatas lisaks muudele tõbedele maksahaiguse ja ajuturse all.

Ta oli kehvas seisus 1999. aastal oma koduses mägikülas, kui tema lähedane sõber ja Nepali mägironijate ühenduse endine president Ang Tshering üüris helikopteri ja toimetas ta ravile pealinna haiglasse.

Ang Rita pandi haiglasse mitmeks kuuks uuesti 2017. aastal seoses ajutursega. Perekond ei avaldanud surma põhjust.

Šerpad on Himaalajas elav rahvuskild, kellest paljud töötavad välismaiste mägironijate mäegiidide või toetusmeeskonna liikmetena. Nad kannavad tehnikat ja varustust ning kaevavad lumesse ja jäässe radasid, et nende kliendid võiksid jõuda võimalikult turvaliselt mäetippudele. Enamasti jäävad nad nimetuteks saatjateks või pälvivad vähest tähelepanu.

Pärast seda, kui Ang Rita oma rekordi püstitas maailma kõrgeimal mäetipul, on mitu alpinisti selle saavutusega hakkama saanud. Nii näiteks on Kami Rita, kes ei ole Ang Rita sugulane, tõusnud 8850-meetrise mäetipu otsa koguni 24 korral.

Ang Ritast jäävad maha tütar ja kaks poega.

Matusetalitusega seotud otsused võtavad vastu perekonna budistlikud preestrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles