Riigikogu võttis vastu särtsurataste liiklusreeglid (7)

Postimees
Copy
Elektritõukeratas.
Elektritõukeratas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu liiklusseaduse muudatused, millega loob elektritõukerataste ja muude elektriliste kergsõidukite kasutamise liiklusreeglid ja nõuded selliste sõidukite kasutamisel.

Seadusega võetakse kasutusele uus sõidukite kategooria – kergliikur, mis hõlmab inimese vedamiseks ette nähtud elektri jõul liikuvaid sõidukeid, näiteks elektrilised tõukerattad, elektrirulad, tasakaaluliikurid ja muud taolised istekohata sõidukid.

Seaduse kohaselt tohib kergliikur nüüd sõita eelkõige jalakäijale ja jalgratturile ettenähtud keskkonnas, erandina ka sõiduteel.

Reguleeriti tee ületamise nõuded ja tee andmise kohustused ning kergliikuri juhi kohustused ohutuse tagamisel. Suurimaks sõidukiiruseks kehtestati kergliikurile 25 kilomeetrit tunnis, seejuures jalakäijate vahetus läheduses tuleb sõita jalakäijat mitte ohustava kiirusega.

Kergliikuriga sõiduteel liiklemiseks nõutakse 10–15-aastaselt kergliikuri juhilt jalgratta juhtimisõigust ja alla 16-aastane juht peab kandma kinnitatud rihmaga kiivrit. Samuti kehtestati nõuded kergliikurite võimsusele, helkurite ja tulede kasutamisele, sätestatakse kergliikuri suurim lubatud laius, nõuded peatumisele ja parkimisele ning sätestatakse trahvimäärad liiklusnõuete rikkumise eest.

Täiendavalt täpsustati jalgrattureid, pisimopeedi- ja mopeedijuhte puudutavaid nõudeid, eelkõige nende asukohta teel ja tee andmise kohustustega seonduvat.

Muudatused sisaldavad ka üleminekusätet, millega võimaldatakse isikutel, kes on enne seaduse jõustumist soetanud kergliikuri, mille valmistajakiirus on suurem kui 25 kilomeetrit tunnis, seda edasi kasutada juhul, kui kergliikuri kiirust piiratakse 25 kilomeetrini tunnis.

Täpsustati ka jalakäijast ohutut möödumist, kohustusi piiratud nähtavuse korral ja turvalisusnõudeid asulavälisel teel laste juhuveol kasutatavates bussides.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles