Vanal kalmistul süüdati vabadussõjas langenute mälestuseks küünlad

Kadri Allikmäe
, reporter
Copy
Hingedepäeval süüdati küünlad kõigi vabadussõdalaste haudadel. Fotol (keskel) on ettevõtmise eestvedaja, Viljandi muuseumi direktor ja Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse esimees Jaak Pihlak.
Hingedepäeval süüdati küünlad kõigi vabadussõdalaste haudadel. Fotol (keskel) on ettevõtmise eestvedaja, Viljandi muuseumi direktor ja Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse esimees Jaak Pihlak. Foto: Marko Saarm

Nagu igal aastal, süüdati ka tänavu hingedepäeval Viljandi Vanal kalmistul vabadussõjas langenute mälestuseks küünlad.

Ettevõtmise korraldaja, Viljandi muuseumi direktor ja Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse esimees Jaak Pihlak rääkis, et Viljandisse on maetud 98 vabadussõdalast, aga paljude hauad pole säilinud: mõnele on peale maetud, mõni on jäänud hooletusse. Praegu on teada ligi 60 hauda, mis on Viljandi kalmistutel säilinud. "1919. aastast pole kahjuks säilinud korrektseid kalmistuplaane, kus oleks kirjas, milline isik kuhu täpselt sai maetud. Paljude kohta on see teada, aga paljude kohta mitte."

Pihlaku sõnul on hingedepäeval neil haudadel küünalde süütamise traditsioon pärit 1990. aastatest. "Eesti riik sündis ikkagi lahinguväljal ja inimkaotuste hinnaga. Hoiame nende inimeste mälestuse alles, see on väikest viisi meie kõigi kohus," lausus ta ning mainis, et mujale kalmistutele on maetud ka üksikuid naisi, kes vabadussõjas elu kaotasid.

Pihlaku sõnul süüdati sel aastal vabadussõjas langenute haudadel vaid küünlad. Hauatähiste korrastamine ja suurem kalmude kordategemine on plaanis ette võtta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles