Türgi uurib Istanbuli linnapea võitlust «hullumeelse kanali» vastu

Copy
Istanbuli linna pea Ekrem İmamoğlu Bosporuse ääres.
Istanbuli linna pea Ekrem İmamoğlu Bosporuse ääres. Foto: EPA/Scanpix

Türgi siseministeerium algatas uurimise Istanbuli linnapea suhtes seoses viimase vastuseisuga president Recep Tayyip Erdoğani unistusele rajada alternatiiv Bosporuse väinale, ütles täna meeri kõneisik.

President väidab, et uus Istanbuli kanal, mille ta on ristinud üheks oma «hullumeelsetest projektidest», leevendaks maailma ühe tihedama liiklusega laevatee koormust.

Välja pakutud 75 miljardi liiri (9,8 miljardit dollarit) maksumusega 45-kilomeetrine kanal rajataks Bosporusest läände. 

Istanbuli linnapea Ekrem İmamoğlu, kelle valimisega kaotas võimupartei 25 aastat väldanud kontrolli riigi suurima linna üle, on projektile nii rahalistel kui ka keskkonnakaalutlustel ägedalt vastu. Pärast tema võimuletulekut on Istanbuli linnavalitsus seadnud linnas üles plakatid «Istanbuli kanali» vastu. 

Siseministeeriumi kinnisvarade peavalitsuse uurimine puudutab plakateid väljenditega «Kas kanal või Istanbul» ja «Kes vajab Istanbuli kanalit?» ütles meeri kõneisik Murat Ongun. Uurimise aluseks on väide, et plakatid rikuvad põhiseaduse punkte, mis keelavad avalike ressursside kasutamise «administratsiooni ja riikliku poliitika vastu». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles