Etioopia peaminister andis käsu alustada pealetungi Tigray pealinnale

Copy
Etioopia armee sõdur kannab oma madratsit Danshas 25. november 2020.
Etioopia armee sõdur kannab oma madratsit Danshas 25. november 2020. Foto: AFP/SCANPIX

Etioopia peaminister Abiy Ahmed andis neljapäeval armeele käsu alustada pealetungi Tigray liidritele piirkonna pealinnas Mek'eles.

«Etioopia riiklikule kaitseväele anti nüüd suunised viia läbi meie korrakaitseoperatsiooni kolmas ja viimane etapp,» säutsus Abiy Twitteris.

«Selles viimases etapis pannakse suurt rõhku süüta tsiviilelanike kaitsmisele. Antakse kõik endast olenev tagamaks, et Mek'ele linn, mis ehitati meie rahva kõva tööga, ei saaks rängalt purustada.»

Mullune Nobeli rahupreemia laureaat Abiy andis pühapäeval Tigray Rahvavabastusrindele (TPLF) 72 tundi allaandmiseks. Piirkonna liider lükkas ultimaatumi tagasi.

Etioopia armee teatel piiratakse linn enne pealetungi tankidega sisse. Inimõiguslased hoiatavad, et linna ründamine võib rikkuda rahvusvahelist õigust.

Abiy ärgitas Mek'ele poolt miljonit elanikku kodus püsima ja sõjalistest sihtmärkidest eemale hoidma.

«Me tahame teile kinnitada, et meie kaitsejõud on koostanud strateegia kriminaalse TPLF kliki vastutusele võtmiseks kahjustamata seejuures tsviilelanikke, pärandipaiku, pühakodasid, arenguasutusi ja vara,» ütles peaminister.

Samas soovitas Abiy Mek'ele rahval ka TPLFist kohe lahti öelda, sest vastasel juhul neile ei halastata.

Tigray ligikaudu 6 miljonil elaniku side välismaailmaga on peaaegu katkenud ja nii ei ole kindel, kui paljud pealinna elanikud hoiatust kuulsid.

Abiy alustas 4. novembril Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu sõjalist kampaaniat, süüdistades teda föderaalvägede sõjaväebaasi ründamises ja katses föderaalvalitsust destabiliseerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles