Solman soovitab teda koondada ihkaval Kaja Kallasel riigikogu kallale asuda (18)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Kaja Kallas ja Riina Solman.
Kaja Kallas ja Riina Solman. Foto: Erakogu

Rahvastikuministri Riina Solmani (Isamaa) sõnul on Kaja Kallase (Reformierakond) ettepanek tema ametikoht ära kaotada populistlik. Solman soovitab opositsioonijuhil otsida kokkuhoidu riigikogust.

Kaja Kallas seadis reedeses Vikerraadio «Reporteritunnis» kahtluse alla rahvastikuminsitri vajalikkuse. «Tuleb väga selgelt teha kokkuhoiukava ka riigil. Meie üks ettepanekuid on kaotada ära rahvastikuministri koht, mis on absoluutselt ebavajalik, aga võtab väga palju raha. Milleks seda ministrit koos oma nõunikega ülal pidada, mille funktsioonist keegi ei saa aru?» küsis Kallas.

Rahvastikuminister Solman aga ütleb vastuseks, et sellised avaldused näitavad Kallase võhiklikkust. «Mind kurvastab, et Eesti suurima opositsioonierakonna juht ei saa aru, milleks on Eesti Vabariigil valitsus ja ministrid. Tal oleks olnud võimalus valitsusliikmena, isegi peaministrina, sellest paremini aru saada, aga ta on jätnud selle võimaluse seni kasutamata. Kaja Kallase küsimusest jääb mulje, et ta ei saa aru Eesti Vabariigi valitsuse funktsioonist, mis on juba päris kummastav tõdemus.»

Solmani sõnul peaks Kallas vaatama ajalukku. «Kahe ministriga ministeeriumid sündisid just Reformierakonna valitsemise ajal. Endine peaminister Taavi Rõivas armastab siiamaani rääkida, kuidas ta noore nõunikuna rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo büroos emapalka tegi. Mäletatavasti oli Rummo rahvastikuminister 2003. aasta aprillist kuni 2007. aasta 5. aprillini. Kas tõesti on tegemist kahetsusväärse perioodiga Reformierakonna ajaloos? Ei taha uskuda.»

Enda töö vajalikkuses Solman ei kahtle. «Isiklikult ma ei arva, et riigivalitsemist ei või ringi teha. Alustada kokkuhoidu ministritest on aga mõnusalt populistlik, kuid mitte kuigi tõhus. Eesti riigiaparaat on täna pigem õhuke ja tulemustele orienteeritud. Rahvastikuminister tegeleb, Kaja Kallasele teadmiseks, Eesti kõige valusama probleemiga – Eesti rahva kestlikkusega. Kui ei ole enam ühtegi eestlast, ei ole kellelegi vaja ka Eesti rahvusriiki, ammugi riigikogu liikmeid.»

Solmani arvates võiks opositsiooniliider kokkuhoidu otsida parlamendist.  «Reformierakonna juhil tuleb pihta hakata õigest otsast. Esimesena käsile võtta riigireformijate 2018 ettepanek vähendada riigikogu liikmete arvu! Iseenda sisse vaatamine nõuab julgust. Olles rahvastikuministrina infotunnis kordi aru andmas käinud, näen Reformierakonna 34 liikmest seal tavaliselt kohal nelja inimest korraga,» ütleb Isama minister lõpetuseks.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles