Šotimaal leiti uuesti üles Cheopsi püramiidist pärit ese

Copy
Aberdeeni ülikooli kollektsioonis taasleitud seedripuutükid, mis on pärit Cheopsi püramiidist.
Aberdeeni ülikooli kollektsioonis taasleitud seedripuutükid, mis on pärit Cheopsi püramiidist. Foto: Reuters / Scanpix

Aberdeeni ülikooli kollektsioonist Šotimaal tuli valesse kohta asetatud sigarikarbist päevavalgele üks kolmest Cheopsi püramiidist leitud esemest, ütlesid teadlased kolmapäeval.

Seedripuutükk pärineb 5000 aasta tagusest ajast, mil Giza suurt püramiidi ehitati. See avastati esmakordselt 19. sajandil, aga olid 1993. aastast saadik kadunud.

2001. aastal leitud arhiividokumentide põhjal oli hinnaline puutükk annetatud koos püramiidist leitud palli ja ilmselt ehitusel kasutatud pronksist konksuga Aberdeeni ülikoolile.

Esemed leidis insener Waynman Dixon 1872. aastal Cheopsi püramiidi nn kuninganna hauakambrist. Kaks ülejäänud artefakti on Briti Muuseumis, puutükk oli aga jäljetult kadunud.

Kuni eelmise aasta lõpus hakkas Egiptusest pärit kuraatoriabi Abeer Eladany ülikooli Aasia kollektsiooni läbi vaatama ja leidis seal endisaegse Egiptuse lipuga sigarikarbi.

Selles oli mitu fragmenti puutükist, mida ilmselt kasutati 5000 aasta tagasi püramiidi ehitamisel joonlauana. 

«Ülikooli kogud on hiiglaslikud, seal on sadu tuhandeid esemeid, seda sealt otsida oleks olnud nagu nõela heinakuhjast,» ütles ta ja lisas, et ei suutnud oma silmi uskuda, kui taipas, mis selles tühisena näivas sigarikarbis peitub.

«Ma olen arheoloog ja olen töötanud Egiptuses kaevamistel, aga ma ei kujutanud ette, et võiks siin Šotimaa kirdeosas leida midagi, mis on minu kodumaa kultuuripärandile nii tähtis.»

Püramiidist leitud seedripuutükk oli algselt umbes 13 sentimeetri pikkune, kuid on nüüdseks lagunenud mitmeks tükiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles