Kolmteist EL-i riiki taotleb vaktsiiniabi idapartneritele

Copy
Kaitseriietuses meditsiinitöötaja seismas Kiievis kiirabiauto kõrval. Foto on illustratiivne.
Kaitseriietuses meditsiinitöötaja seismas Kiievis kiirabiauto kõrval. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Kolmteist Euroopa Liidu liikmesriiki kutsus kolmapäeval Brüsselit üles abistama idapartnerlusriike nende elanike vaktsineerimisel koroonaviiruse vastu. 

Bulgaaria, Horvaatia, Tšehhi Vabariigi, Taani, Eesti, Soome, Ungari, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Slovakkia ja Rootsi välisminister tegid ettepaneku Euroopa Komisjonile esitatud ühises kirjas, mille sisuga on tutvunud AFP ajakirjanikud. 

«Me leiame, et meie piirid pole turvalised, kui me ei laienda toetust oma lähematele naabritele,» kirjutasid ministrid.

«Meie idapartnerid on paljudel juhtudel väljendanud oma tunnustust ELi Covidi-abile ja palunud hõlbustada juurdepääsu vaktsiinile.»

Palve tuleb ajal, mil EL ise on silmitsi kasvava kriitikaga vaktsineerimise aegluse pärast 27-s liikmesriigis.

Brüssel on seni andnud kasutusloa BioNTech/Pfizeri vaktsiinile ning kolmapäeval andis Euroopa ravimiamet teisena rohelise tule Moderna vaktsiinile. 

Komisjon rabeleb selle nimel, et kindlustada kasutusloa saanud vaktsiinidega varustamine, väites, et suurim probleem on tootmisvõimsustes.

Samuti on Euroopa Liit juba asunud toetama Balkani riike ja kiitnud detsembris heaks 70 miljoni euro suuruse paketi neile vaktsiini tagamiseks.

Kolmapäeval saadetud kiri kutsub ühendust samasugusele abile idapartnerlusriikide jaoks. Need riigid on Armeenia, Aserbaidžaan, Valgevene, Gruusia, Moldova ja Ukraina.

Komisjoni kõneisik kinnitas pöördumise saabumist ja ütles üksikasju täpsustamata, et Brüsselil käivad partnerriikidega kõnelused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles