Kaja Kallas: ilmselt on toimunud jälle mingi suurem vorstide vahetus (29)

Brita-Maria Alas
Copy
Kaja Kallas viis rahvahääletuse muudatusettepanekud põhiseaduskomisjoni.
Kaja Kallas viis rahvahääletuse muudatusettepanekud põhiseaduskomisjoni. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Põhiseaduskomisjon otsustas tuhandete muudatusettepanekute ettekandmiseks seada ajapiirid, millest Reformierakonna juhi ja ühtlasi riigikogu põhiseaduskomisjoni liikme Kaja Kallase hinnangul kuidagi ei piisaks.  

Koalitsiooni enamuse tõttu otsustas põhiseaduskomisjon anda abielureferendumi muudatusettepanekute tutvustamiseks, küsimuste küsimiseks ja aruteluks anda esitajale viis minutit. Pikema aja saavad üle saja ettepaneku esitanud saadikud, kellele nähakse ette seitse minutit. 5800 ettepanekut teinud sotsiaaldemokraatide fraktsioonile on ette nähtud 15 minutit, kirjutas Postimees varem. 

Kallas ei mõista, miks Keskerakond ja Isamaa EKRE algatusega riigikogus kaasa lähevad. «Ilmselt on toimunud jälle mingi suurem vorstide vahetus,» oletas ta.

Tema sõnul selgus tänasel põhiseaduskomisjoni istungil, et selle esimees Anti Poolamets ei pea põhiseadust ega riigikogu kodu- ja töökorra seadust millekski. «Kuigi seadus näeb ette kohustuse kuulata ära muudatusettepaneku esitaja, kes oma ettepanekut tutvustab, siis komisjoni esimees pani ette piirata seda esitlemise aega 5 minutiga saadiku kohta,» selgitas ta. Kallase sõnul ei näe seadus ette saadikute ajalist piiramist komisjonis, sest komisjon on riigikogus ainuke koht, kus saab pikalt ja põhjalikult teemade üle arutada.

«Teiseks ei olnud komisjoni esimehel vastust sellele, kuidas tagatakse riigikogu liikmete võrdne kohtlemine, kui sama palju saavad aega nii ühe kui 100 ettepanekut esitanud Riigikogu liige? Seadus ütleb, et iga ettepanekut peab saama tutvustada,» sõnas Kallas ja lisas, et 5 minutiga saab tutvustada heal juhul ühte ettepanekut. 

Tema hinnangul on tegu järjekordse sammuga opositsiooni tasalülitamise suunas ning saadikutelt võetakse õigus ettepanekuid tutvustada ja nende üle arutleda. «Ettepanekuid saab alati maha hääletada enamuse otsusega, aga see, et isegi arutada tohib ainult küsimuse üle, mida EKRE õigeks peab, on uus olukord. Saan aru, et EKRE seda soovib, aga miks Keskerakond ja Isamaa sellega nõus on, jääb mulle arusaamatuks,» lisas ta.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles