Pildid ja video Läänemets astus tagasi, et algatada Poolametsa ametist vabastamine (31)

Copy

Riigikogu põhiseaduskomisjon jätkas täna rahvahääletuse muudatusettepanekute arutamist veebikeskkonnas. Ühtlasi teatas komisjoni asejuht Lauri Läänemets (SDE), et lahkub komisjoni asejuhi kohalt selleks, et taandada ametist komisjoni juhtiv Anti Poolamets (EKRE). 

Põhiseaduskomisjoni asejuhi Lauri Läänemetsa sõnul ei ole Poolamets lasknud saadikutel muudatusettepanekuid tutvustada ega neid arutada, on katkestanud riigikogu liikmete sõnavõtte, muutnud meelevaldselt komisjoni toimumise kohta ning kehtestanud absurdsed ajapiirangu.

Et komisjoni juhti taandada, teatas Läänemets,  et astub ise asejuhi kohalt tagasi. Sellega kaasneb aga nii esimehe kui ka aseesimehe uus salajane valimine. 

«Pärast sellist fiaskot oleks muidugi väärikas Poolametsal ise taanduda,» sõnas Läänemets. 

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse järgi tähendab Läänemetsa tagasiastumine seda, et nii Poolametsa kui Läänemetsa volitused kehtivad kuni uute valimisteni, mis peavad toimuma järgmisel komisjoni istungil, mis eeldatavasti toimub esmaspäeval.  

Poolamets tegi eile ettepaneku pidada täna põhiseaduskomisjoni e-istung. Sellega ei nõustunud opositsioon. Komisjoni liikmed Kaja Kallas (Reformierakond), Valdo Randpere (Reformirakond) ja Lauri Läänemets (SDE) ühinesid komisjoni esimehe Anti Poolametsaga (EKRE) tema kabinetis, pärast mida läks taaskord sõneluseks. 

Lõpuks oli Poolamets sunnitud minema EKRE fraktsiooni ruumidesse.

Helir-Valdor Seeder: riigikogus toimuv palagan tuleb lõpetada

Isamaa esimees, riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder teatas, et riigikogus toimuv populistlik kemplus on ebanormaalne ning erakonnad peavad praeguse palagani lõpetama.

«Obstruktsioon on viidud äärmusesse ning nüüd on asutud takistama isegi komisjonide istungite toimumist,» märkis Seeder.

«Riigikogu töö- ja kodukord põhineb saadikute tervel mõistusel. Riigikogu töö kogu eripära ei saagi nüanssideni reguleerida seadusega. See peab lähtuma riigikogu liikme heast tahtest ja vastutustundest, et tagada riigikogu töövõime,» toonitas Seeder.

Ta lisas, et nii koalitsioonil kui ka opositsioonil peab jätkuma riigimehelikkust ja väärikust, et keskenduda seaduste sisule ja võimalikele lahendustele, mitte isikutele ja isiklikele hinnangutele. 

«Meil kõigil on nii erakondade kui ka valitud saadikutena kohustus kaitsta Eesti riigi huve ja ka riigikogu mainet. Kutsun üles kõiki saadikuid jääma kultuurseks,» ütles Seeder kokkuvõtteks. 

Eilne fiasko 

Eilsel põhiseaduskomisjoni erakorralisel istungil põrkusid omavahel opositsioon ja koalitsioon nii tugevalt, et tööga ei olnud võimalik jätkata ning komisjoni esimees Anti Poolamets katkestas istungi ning otsustas täna korraldada uue istungi veebi teel, kus oleks võimalik üle aja minevate saadikute mikrofone välja lülitada.

Eilsel istungil pidid riigikogu liikmed selgitama oma abielureferendumi eelnõule esitatud muudatusettepanekuid. Teatavasti esitas opositsioon üle 9000 muudatusettepaneku, millest suurem osa ei puuduta abielu, eesmärgiga eelnõu menetlemist pidurdada, kuna tuhandete ettepanekute läbitöötamine halvaks parlamendi töö pikaks ajaks.

Iga muudatusettepaneku juurde kirjutasid opositsioonisaadikud, toetudes riigikogu kodu- ja töökorra seadusele, soovist igat ettepanekut ka põhiseaduskomisjonile selgitada.

Koalitsioon otsustas kolmapäeval põhiseaduskomisjonis ülekaaluga, et iga muudatusettepaneku tegija saab oma ettepanekuid selgitada piiratud aja jooksul, mis teeks koalitsioonile oluliselt lihtsamaks obstruktsioonina esitatud muudatusettepanekute läbi töötamise, kuna kõiki ettepanekuid ei pea enam eraldi arutama. See tähendab, et eile pidanuks üks saadik saama viis minutit aega oma kõikide ettepanekute selgitamiseks. Kui saadik oli esitanud üle saja ettepaneku, pidi ta saama kaks minutit aega juurde.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles