Video ja blogi Peaminister Kaja Kallas: vaktsineerimise kord peab olema kõigile arusaadav (7)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Teisipäeval ametivande andnud Kaja Kallas osales täna esimest korda  valitsuse pressikonverentsil peaministrina. Eliitvaktsineerimise teemat kommenteerides toonitas Kallas, et vaktsineerimise kord peab olema kõigile arusaadav ja jälgitav. 

Sotsiaalministeeriumi kantsler ja regionaalhaigla nõukogu liige Marika Priske sai vaktsiinidoosi jaanuari alguses. Priske kinnitas seda, kuid lisas, et tema tingimus oli, et tegu on kuuenda ehk jääkdoosiga ning kedagi teist haigla pealt vaktsineerimiseks ei leita, kirjutas Eesti Päevaleht.

Peaminister Kaja Kallas ütles seda, aga ka teisi avalikuks tulnud juhtumeid kommenteerides, et vaktsineerimise korraldus tuleks üle vaadata, et oleks selge, mida teha siis, kui mõni doos vaktsineerimisest üle jääb.

«Kindlasti arutame, kuidas seda muuta paremaks, selgemaks. Olen nõus, et pilt peab olema kõigile ka arusaadav ja jälgitav: millal kellegi kord kätte tuleb,» lisas Kallas. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (Keskerakond) lisas, et vaktsineerimise puhul on järjekorrad selgelt paika pandud, kuid tervishoiuasutustel on teatud otsustusvabadus. «Küsimus on järjekorras,» sõnas Kiik, lisades, et nõukogu vaktsineerimine oleks pidanud algama hiljem.

Küsimusele, kas Marika Priske peaks ametist vabastama, vastas Kiik, et tegu pole kuriteo või väärteoga, vaid Priske võttis vastu PERHi pakkumise talle. «Tagantjärele ta on tunnistanud, et ta ei oleks seda teinud. See on koht, kus on õppida nii temal kui ka haiglal, kes initsiatiivi üles näidanud,» sõnas Kiik.

Pressikonverentsil osalesid veel riigihalduse minister Jaak Aab (Keskerakond) ja justiitsminister Maris Lauri (Reformierakond). 

Loe lähemalt blogist! 

Valitsuse esimesel kabinetiistungil pandi paika ka peaministri asendamise kord. Peaministri äraolekul on tema esimene asendaja riigihalduse minister Jaak Aab, teine asendaja rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ning kolmas asendaja tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Peaministri asendamise järjekord hõlmab kõiki ministreid.

Tänasel valitsuse kabinetiistungil andis riigisekretär Taimar Peterkop valitsusliikmetele ülevaate valitsuse töökorraldusest: kuidas on korraldatud ministri töö valitsuse liikmena, suhtlemine riigikoguga ning osalemine Euroopa Liidu otsustusprotsessis.

Samuti anti valitsusliikmetele ülevaade valitsuskomisjonidest.

Esimesel kabinetiistungil tutvustas justiitsminister Maris Lauri (Reformierakond) korruptsioonivastase seaduse muutmise seadust, mille järgi peavad huvide deklaratsiooni esitama ka ministri poliitilised nõunikud.

Muudatused portfellides 

Erinevalt eelmisest valitsusest on Kaja Kallase juhitavas valitsuses jagatud sotsiaalministeeriumi valitsemisala kaheks. Töö ja terivishoiu valdkonda juhib tervise- ja tööminister Tanel Kiik (Keskerakond) ning sotsiaalkaitsega seonduvat sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (Reformierakond). Rahvastikuministri portfelli kaotamisega jagati ümber rahvastikuministri vastutusala. Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri ametikoha asemel on uues valitsuses ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister. 

Tervise- ja tööministri vastutusvaldkonnas on rahva tervise kaitse, tervishoid ja tervisesüsteemi arendamine, ravikindlustus, ravimid ja meditsiiniseadmed, tööhõive, tööturu ja töökeskkonna korraldamine. Tervise- ja tööminister on Eesti Haigekassa nõukogu esimees ja Eesti Töötukassa nõukogu liige.

Varasema rahvastikuministri vastutusvaldkonna küsimused jagunevad edaspidi sotsiaalkaitseministri, siseministri ja osaliselt välisministri vahel. Rahvastiku ja perepoliitika küsimused kuuluvad edaspidi sotsiaalkaitseministri vastutusalasse. Kodanikuühiskonna arengu, rahvastiku toimingutega ja usuliste ühendustega seotud küsimused kuuluvad siseministri vastutusvaldkonda. Uussisserändajate ja väliseesti kogukonna küsimused jagunevad vastavalt Vabariigi Valitsuse seadusele siseministeeriumi (ränne) ja välisministeeriumi vahel (kodanike huvide kaitse välisriikides).

Allikas: valitsuse kommunikatsioonibüroo 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles