Saksamaa, Prantsusmaa, ÜK ja USA taaselustavad Atlandi-ülesed suhted (2)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa, Prantsuse, Briti ja Ühendriikide välisministrid väljendasid reedel ühist soovi Atlandi-ülestele suhetele uus elu sisse puhuda.

Ministrid pidasid maha esimesed põhjalikud kõnelused pärast USA uue presidendi Joe Bideni ametisseasumist.

«Välisministrid leppisid kokku taaselustada traditsiooniliselt tihe partnerlus ja võidelda üleilmsete väljakutsete vastu tulevikus üheskoos,» on öeldud Saksa välisministeeriumi avalduses.  

«Seda esimest põhjalikku mõttevahetust välisministrite vahel pärast Bideni inauguratsiooni iseloomustas usaldav ja konstruktiivne õhustik,» lisas ministeerium. 

Euroopa välisministrid ja nende uus USA ametivend Antony Blinken arutasid Iraani tuumalepet, mis on olnud kildudeks pärast seda, kui endine president Donald Trump 2018. aastal Ühendriigid sellest välja viis. 

«E3 ja USA arutasid, kuidas ühine lähenemine võiks lahendada meie ühiseid muresid Iraani osas,» kirjutas Twitteris Briti välisminister Dominic Raab. E3 viitas postituses Iraani tuumaleppe 2015. aastal allkirjastanud Euroopa riikidele. 

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian kirjeldas Twitteris kõnelusi kui olulist jutuajamist Iraani teemal ning tuuma- ja piirkondlike julgeolekuväljakutsetega tegelemist üheskoos. 

Tegu on kannapöördega Trumpi soleerivas «Ameerika ennekõike» lähenemises. Välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price'i sõnul rõhutas Blinken USA pühendumust koordineeritud tegutsemisele üleilmsete probleemide lahendamisel. 

Blinken ja tema kolleegid kinnitasid Atlandi-üleste suhete keskset tähtsust julgeoleku-, kliima-, majandus-, tervise- ja teiste probleemidega tegelemisel. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles