EKRE taotleb Keskerakonna sundlõpetamist (35)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Paul Puustusmaa.
Paul Puustusmaa. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) esitas riigikogule eelnõu, millega saaks sundlikvideerida kriminaalasjas süüdi mõistetud erakonna, pidades silmas Keskerakonda. «Seaduse kohaselt ei tohi riigikogu liige olla kriminaalkaristust kandev isik, aga kriminaalkorras karistatud erakond võib osaleda isegi valitsuse moodustamisel,» põhjendab EKRE oma ettepanekut.

EKRE parlamendisaadiku Paul Puustusmaa sõnul on ettepaneku eesmärgiks kohelda erakondi üksikisikutega samadel alustel. 

Endine põhiseaduskomisjoni esimees Puustusmaa ei varjanud, et eelnõu esitati Keskerakonnale mõeldes: «Praegu näiteks on võimul erakond, kes on kaks korda kriminaalasjas süüdi mõistetud,» märkis Puustusmaa.

Varem sai kriminaalmenetluses otsustada juriidilise isiku karistusena sundlõpetamise, kuid alates 2015. aastast jõustunud karistusseadustiku redaktsioon sellist võimalust enam ette ei näe. Alates 1. jaanuarist 2015 on juriidilise isikule ainus võimalik määratav karistus rahaline karistus.

«Leebe suhtumise kriminaalkaristustesse seadustas valitsus 2015. aastal, mil koos karistusseadustiku reformiga kirjutati seadustest välja ühingute sundlõpetamise võimalus. Ilmselt soovisid toonased võimuerakonnad muuta end kuulikindlaks võimalike korruptsioonisüüdistuse eest,» leiab Puustusmaa. 

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles