Itaalia erakond M5S toetas sisehääletusel Draghi valitsust

Copy
Liiga juht Matteo Salvini kõnelemas Mario Draghi pildi ees.
Liiga juht Matteo Salvini kõnelemas Mario Draghi pildi ees. Foto: RICCARDO ANTIMIANI/EPA

Itaalia parlamendi suurim erakond Viie Tähe Liikumine (M5S) toetas neljapäevasel parteisisesel hääletusel Euroopa Keskpanga (ECB) endise presidendi Mario Draghi juhitavat ühtsusvalitsust.

Parteiliidrid olid enne hääletust ärgitanud erakonna liikmeid Draghi valitsust toetama. Parteijuhtide kinnitusel on saadud Draghilt mitu olulist lubadust, sealhulgas keskkonna- ja sotsiaalpoliitika valdkonnas.

Internetihääletusel andis Draghile toetuse 59 protsenti erakonna liikmetest.

«Ma hääletan JAH, sest ilma meieta pole enamust. Ma hääletan JAH, sest me peame kaitsma seda, mida me Itaalia jaoks ehitanud oleme,» kirjutas ametist lahkuv välisminister Luigi Di Maio Facebookis.

Draghile avaldasid toetust ka parlamendi alamkoja spiiker ja M5S-i üks juhte Roberto Fico ning partei asutaja Beppe Grillo.

Endine ECB president suudaks valitsuse moodustada ilmselt ka ilma M5S-i toetuseta, kuivõrd tema taha on koondunud pea kõik teised erakonnad. Nende seas on ka Matteo Salvini äärmusparempoolsete vaadetega Liiga.

Analüütikute sõnul võib Draghi uue valitsuse koosseisu teatavaks teha ja ametivande anda juba sel nädalal. Usaldushääletus parlamendis võib toimuda esmaspäeval või teisipäeval.

Tema esmaseks ülesandeks kujuneb koroonaviiruse vastase vaktsineerimisprogrammi kiirendamine ja EL-i koroonaabiga seotud majandusreformide koostamine.

Koroonaviiruse pandeemia on nõudnud Itaalias üle 92 000 inimelu ja tõuganud riigi sügavaimasse majanduslangusesse alates Teisest maailmasõjast.

Majanduse taaskäivitamiseks peaks riik peaks saama Euroopa Liidult üle 200 miljardi euro jagu toetusi ja laene.

Sõnaõiguse saamine selle summa kulutamise osas on ka üks põhjuseid, miks parteid niivõrd innukalt tohutu koalitsiooniga ühineda tahavad.

Itaalial pole toimivat valitsust olnud alates peaminister Giuseppe Conte valitsuse lagunemisest kuu aega tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles