Navalnõi astus Moskvas laimus süüdistatuna taas kohtu ette (5)

Copy
Aleksei Navalnõi kohtusaalis.
Aleksei Navalnõi kohtusaalis. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa peamine Kremli-kriitik Aleksei Navalnõi oli reedel tagasi kohtusaalis, sedapuhku Teise maailmasõja veterani väidetava laimamise eest, olles nädala eest teises kohtuasjas juba trellide taha saadetud.

Navalnõi vangistamine kutsus esile rahvusvahelise hukkamõistu ja ulatuslikud protestid Venemaal. 

Istung leidis aset veidi üle nädala pärast seda, kui 44-aastane opositsioonijuht ja president Vladimir Putini alaline ärritaja pea kolmeks aastaks vangi mõisteti. 

Korruptsioonitõrjefondi juht viibis istungil Moskva Babuškini ringkonnakohtu saalis kohtualustele ette nähtud klaaspuuris, kandes oma tavapärast sinist džemprit, vahendas uudisteagentuuri AFP ajakirjanik. 

Hambuni relvastatud märulipolitsei oli tõkestanud juurdepääsu kohtumajale.

Navalnõid süüdistatakse selles, et ta kirjeldas mullu juunis inimesi, teiste seas 94-aastast veterani, kes astusid üles Kremli põhiseadusparandusi toetanud videos kui riigi häbiplekke ja reetureid. 

Süüdistused näevad ette maksimaalselt kuni kaheaastast vabaduskaotust. 

Reedesel teatraalsel kohtuprotsessil pidas opositsioonijuht sõnasõda kohtunikuga ja pilkas veterani lapselast. Kohtunik püüdis teda seejuures korduvalt korrale kutsuda. 

Navalnõi advokaat Olga Mihhailova ärgitas kohut lubama saali ajakirjanikke, süüdistas kohtunikku kallutatuses ning nõudis tema kõrvaldamist istungi juhtimiselt. 

«Lõpetage enda häbistamine ja läbige mõned kursused, et parandada oma teadmisi Vene Föderatsiooni seadustest,» lausus Navalnõi kohtunikule.

Hiljem aga süüdistas ta veterani pojapoega oma vanaisa mahamüümises. 

Prokuröri ette loetud põdura veterani tunnistus sisaldas suures osas tema sõjaaegseid mälestusi Valgevenest.

Kui Navalnõi sekkus, öeldes, et veterani mälestustel pole midagi pistmist kohtuasjaga, jätkas prokurör lugemist. 

«Te võtsite selle õnnetu pensionäri, kasutades asjaolu, et ta ei saa millestki aru,» lausus Navalnõi. 

Istung lükati edasi ning järgmine määrati teisipäevale, 16. veebruarile. 

Möödunud nädalal pööras teine Moskva kohus Navalnõi 2014. aasta tingimisi karistuse reaalseks, saates ta kaheks aastaks ja kaheksaks kuuks vangi. 

Tema advokaadid teatasid reedel, et on otsuse edasi kaevanud. Nende hagi arutatakse 20. veebruaril. 

Vene föderaalse karistusameti väitel olevat opositsioonijuht korduvalt rikkunud oma varasema karistuse tingimusi ning ei käinud endast ametiisikutele raporteerimas. 

Navalnõi kaitse tõrjus süüdistusi,  rõhutades, et Navalnõi oli olnud koomas ja haiglaravil Saksamaal. Lisaks oli tema asukoht Vene ametiisikute vastupidistest väidetest hoolimata alati teada. 

Euroopa Inimõiguste Kohus on varem nimetanud Navalnõi varasemat, 2014. aasta karistust meelevaldseks ja ebaõiglaseks.

Navalnõi peeti kinni, kui ta naasis möödunud kuu keskel ravil Saksamaalt, kus ta paranes mitu kuud mürgitamisest. Navalnõi ja lääneriikide hinnangul on tema mürgitamise taga FSB. Vene võimud on süüdistusi eitanud. 

Opositsioonijuhti toetavatel meeleavaldustel on peetud Venemaa eri paigus kinni kokku üle 10 000 inimese, kellest paljud on kurtnud politsei kuritarvituste üle. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles