USA deporteeris endise natside koonduslaagri valvuri Saksamaale (2)

Copy
USA deporteeris endise natside koonduslaagri valvuri Friedrich Karl Bergeri Saksamaale. Foto on aastast 1959.
USA deporteeris endise natside koonduslaagri valvuri Friedrich Karl Bergeri Saksamaale. Foto on aastast 1959. Foto: AFP / Scanpix

USA deporteeris laupäeval Saksamaale endise natside koonduslaagri valvuri, teatas Ühendriikide justiitsministeerium.

95-aastane Friedrich Karl Berger, kes oli elanud Tennessees ja kellel on Saksa kodakondsus, deporteeriti osalemise eest «natside spondeeritud tagakiusamisaktides», olles 1945. aastal Neuengamme kontsentratsioonilaagri valvur, ütles justiitsministeerium avalduses.

«Bergeri eemaldamine näitab justiitsministeeriumi ja korrakaitse partnerite pühendumust tagamaks, et USA pole rahusadamaks neile, kes võtsid osa natside inimsusevastastest kuritegudest ja teistest inimõigusrikkumistest,» lausus peaprokurör Monty Wilkinson.

Bergeri väljasaatmise otsuse tegi eelmise aasta märtsis USA immigratsioonikohtunik. Berger elas USA-s alates 1959. aastast.

Berger töötas valvurina Saksamaal Meppeni lähedal, kus vange hoiti «kohutavates» tingimustes ning kus nad töötasid «kurnatuse ja surma piiril,» ütles toona kohtunik Rebecca Holt.

Holt ütles oma seisukoha pärast kahepäevast kohtuistungit, kus Berger tunnistas, et takistas vangidel Meppeni laagrist põgenemist. 

Kuid ta kinnitas ka, et ei teadnud, et vange koheldi halvasti ning et mõned neist surid. Ta ütles, et täitis vaid käsku.

Berger toimetati laupäeval lennukiga Saksamaale Frankfurti.

Bergerit hakatakse küsitlema, teatas Celle prokuratuur. Esialgu pole teada, kas ta ka kohtu ette viiakse.

2020. aasta detsembris loobus Saksa prokuratuur süüdistustest Bergeri vastu, põhjendades seda ebapiisava tõendusmaterjaliga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles