Erikomisjon: valitsus peab viirusetõrjel keskenduma nakatumiskordajale

Postimees
Copy
Õpetajate vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses.
Õpetajate vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses. Foto: Sander Ilvest

Riigieelarve kontrolli erikomisjon arutas esmaspäeval olukorda koroonaviiruse plahvatusliku leviku tõrjumisel ja otsustas üksmeelselt, et keskse eesmärgina tuleb haiglate ülekoormuse vältimise asemel keskenduda nakatumiskordaja viimisele alla ühe.

Komisjonile andsid avalikul istungil ülevaate koroonaviiruse leviku tõkestamisest ja vaktsineerimisest peaminister Kaja Kallas, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ja Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits, teatas riigikogu pressiteenistus. 

Riigikontrolli erikomisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul asus komisjon seisukohale, et haiglate ülekoormuse vältimine viiruse tõrjumisel plahvatusliku kasvu faasis on ebapiisav. «Vaja on eesmärgiks seada nakkekordaja viimine alla ühe, seda soovitas ka teadusnõukoda,» ütles Reinsalu pressiteate vahendusel.

«Hetkel tunnistasid valitsuse esindajad, et neil ei ole tõenduspõhist infot läinud nädalal kavandatud meetmete mõju kohta nakkekordaja vähenemisele,» lisas Reinsalu. Tema sõnul pidas komisjon tähtsaks teadusnõukoja ettepanekute venitusteta rakendamist. 

Samuti pidas komisjon oluliseks kiiret ulatuslikku viiruse mutatsioonide leviku tuvastamist Eestis ning kompensatsioonimeetmete rakendamist ettevõtjatele, kes on kriisis koroonaviiruse leviku tõkestamiseks seatud piirangute tõttu kannatanud.

Komisjoni aseesimees Marek Jürgenson rõhutas maskikandmise tähtsust ning vajadust kaaluda maskikandmise keelu laiendamist, samuti vajadust rangemalt kontrollida maskide kandmist avalikes siseruumides.  

Komisjon otsustas jätkata kuulamisi koroonaviiruse tõrje küsimuses ning märtsis läbi viia koroonaviiruse tõrje olukorra arutelu riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles