Xi: Hiina saatis puruvaesuse likvideerimisel korda imeteo

Copy
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: Zumapress/Scanpix

Hiina president Xi Jinping kuulutas täna, et tema riik on äärmise vaesuse likvideerimisel korda saatnud imeteo, ehkki Pekingi-kriitikud pole tulemusega rahul.

Xi andis Pekingis korraldatud tseremoonial teenetemärke ametnikele maapiirkondadest, kellest osa kandsid rahvarõivaid. President lubas jagada «Hiina eeskuju» teiste arengumaadega.

«Ükski teine riik ei suuda sadu miljoneid inimesi niivõrd lühikese ajaga vaesusest välja tuua,» rääkis ta. «Korda on saadetud inimtekkeline imetegu, mis läheb ajalukku.»

Hiina teatas mullu, et on saavutanud ammuse eesmärgi tõsta kogu oma rahvas üle vaesuspiiri, mis defineeritakse kui alla 2,3 dollari jääv päevane sissetulek.

Piir on veidi kõrgemal Maailmapanga defineeritud 1,9 dollarist, ent kõrgema sissetulekuga riikide kohta on see endiselt võrdlemisi madal.

Maailmapanga teatel on Hiina alates 1970. aastate turureformidest toonud äärmisest vaesusest välja üle 800 miljoni inimese.

Nüüd on Hiina valmis «pakkuma abi arengumaadele, mis on vaesusega endiselt kimpus», lausus Xi.

Xi lubas 2015. aastal puruvaesuse aastaks 2020 likvideerida. See sai keskseks osaks Kommunistliku Partei eesmärgist ehitada riigi asutamise 100. aastapäevaks üles «mõõdukalt jõukas ühiskond».

Eesmärgi täitmiseks kulutas valitsus miljardeid jüaane taristusse nagu teed ja moodsad kortermajad ning pakkus maksusoodustusi ja riigiabi vaestele kogukondadele.

Elukvaliteet on riigis alates 1970. aastatest tohutult kasvanud ja andnud sadadele miljonitele ligipääsu tarbimisühiskonnnale, millest varasemad põlved ei oleks suutnud unistadagi.

Kriitikud pole aga tulemusega rahul ja on osutanud, et vaesuspiir on madal ja selle kõrvaldamiseks loodud fondides on väidetavalt esinenud korruptsiooni. Samuti on tõstatatud igipõline küsimus, kas ametlikke andmeid saab usaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles