USA teatel ollakse endiselt valmis Iraaniga kohtuma

Copy
Kaader Teheranist.
Kaader Teheranist. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

USA välisministeerium teatas esmaspäeval, et Iraaniga ollakse endiselt valmis kohtuma, kuigi Teherani hülgas Euroopa Liidu pakkumise mitteametlikeks kõnelusteks tuumaleppe osas.

«Oleme endiselt valmis tegelema sisuka diplomaatiaga, et saavutada üksmeel nõuetele vastavuse saavutamisele 2015. aasta tuumaleppes,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

«Me ei ole dogmaatilised nende kõneluste formaadi suhtes,» lisas Price.

Iraan teatas pühapäeval, et aeg pole sobiv mitteametlikuks kohtumiseks 2015. aasta tuumaleppe päästmise nimel, kui arvestada viimase aja sündmusi ning USA ja kolme Euroopa riigi hiljutisi seisukohti.

«Iraan ei pea aega sobivaks, kui arvestada Ühendriikide ning kolme Euroopa riigi hiljutisi seisukohti ja tegevust,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja Saeed Khatibzadeh.

Euroopa Liit tegi kuu alguses ettepaneku mitteametlikuks kohtumiseks, kus osaleksid kõik tuumaleppe osapooled ja idee kiitis heaks USA presidendi Joe Bideni administratsioon. Biden ja Euroopa suurriigid pingutavad selle nimel, et Iraani tuumaleppele uuesti elu sisse puhuda. 

USA süüdistab samal ajal Iraani regiooni destabiliseerimises rahalise ja sõjalise toetusega sõjalistele šiiarühmitustele eriti Iraagis, Liibanonis ja Jeemenis.

Kolm 2015. aasta Iraani tuumaleppe Euroopa lepinguosalist esitavad Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) sellenädalasel kohtumisel resolutsiooni, mis taunib ÜRO tuumaameti inspektsioonide osalist peatamist Teherani poolt, teatasid varem päeval diplomaatilised allikad. 

Resolutsioonieelnõu väljendab «tõsist muret seoses Iraani otsusega peatada osa inspektsioonidega seotud kohustuste täitmine» ja «kutsub Iraani jätkama viivitamatult oma kohustuste täitmist». 

Resolutsioon esitatakse IAEA direktorite nõukogu sellenädalasele kohtumisele. Eelnõu tuleb hääletusele arvatavasti reedel ja sellel on USA toetus, lisasid allikad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles