WHO: raport Covid-19 päritolu kohta avaldatakse ülejärgmisel nädalal

Copy
WHO eksperdid lahkumas pärast Wuhani viroloogiainstituudi külastamist.
WHO eksperdid lahkumas pärast Wuhani viroloogiainstituudi külastamist. Foto: Reuters / Scanpix

Raport Covid-19 pandeemia päritolu kohta avaldatakse 15. märtsil algaval nädalal, ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht.

Raport pidanuks algul avaldatama kahes osas: esialgne kokkuvõte veeruaris, millele järgnenuks hiljem raporti täistekst. Nüüd avaldatakse need mõlemad aga samal ajal, ütles WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Ma tean, et paljud liikmesriigid ootavad pikisilmi ühise, WHO-juhitud juurdluse raportit SARS-CoV-2 viiruse päritolu kohta ja loomulikult ootan seda ka mina,» ütles Tedros pöördumises ÜRO terviseagentuuri liikmesriikidele.

«Meeskond teeb tööd lõpparuande, aga ka sellega kaasneva kokkuvõtva raporti kallal, mis avaldatakse meile teadaolevalt samaaegselt, 15. märtsi nädalal.»

«Võite kindlad olla, et kui raportid on valmis, palume me ekspertrühmal neid liikmesriikidega nende avaldamise eel jagada ja me anname teile järeldustest teada.»

Esimesed Covid-19 juhtumid tuvastati 2019. aasta detsembris Hiinas, Wuhani linnas.

Uurijad jõudsid rahvusvaheline juurdluse raames linna aga alles tänavu jaanuaris.

Teadlased veetsid Wuhanis neli nädalat, uurides varajaste haigusjuhtudega seotud paiku.

Eksperdid usuvad, et viirus pärines nahkhiirtelt ning võis jõuda inimeseni läbi vaheperemehe.

Ehkki uurijad ei suutnud Wuhanis viiruse allikat tuvastada, on eksperdid tõrjunud teooriat, et see lekkis linna viroloogia laboratooriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles